U trendu

Vukašin Obradović: Potrebna obnova medijskog pluralizma

Jedan od osnovnih ciljeva rada na budućoj Medijskoj strategiji biće utvrdjivanje medijskog pluralizma i stvaranje takve medijske scene koja će omogućiti gradjanima da budu informisani iz više izvora, rekao je agenciji Beta predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i član nove Radne grupe Vukašin Obradović.

On je rekao da se radi na dokumentu koji će biti priložen novoj Radnoj grupi Ministarstva kulture i informisanja za izradu Medijske strategije.

Obradović je naveo da prošla Medijska strategija nije dala rezultate u onome što je bio njen osnovni cilj – zaštita javnog interesa, odnosno interesa gradjana u informisanju.

„Ono na čemu ćemo mi pokušati u radu na budućoj Medijskoj strategiji, jedan od osnovnih ciljeva je rad na obnovi medijskog pluralizma koji se negde kroz projektno sufinansiranje, ali i privatizaciju koja je izvedena uz mnoštvo sumnjivih kupaca koji nisu imali medijski već politički interes, dovela do toga da su gradjani uskraćeni za objektivno, nepristrasno i sveobuhvatno informisanje“, rekao je Obradović.

Prema njegovim rečima, na taj način gradjani mogu da uporedjuju informacije i na osnovu toga donose odluke koje su važne ne samo za njihov svakodnevni život veći i za njihov angažman u društvu kao gradjana.

„Stav oko učešća države u medijima i o regionalnim servisima se nije promenio, dakle treba da se povuče, ali ne iz onoga što je zaštita javnog interesa. Precizno moramo da definišemo kako će država da zaštiti javni interes u informisanju“, rekao je Obradović.

On je rekao da država mora da ima jasnu ulogu u sistemu informisanja, ali ne na dosadašnji način koji je bio usmeren na to da se favorizuje jedna grupa medija na račun druge.

„Pokušaćemo da napravimo takvu Strategiju koja će i kroz sufinansiranje medijskih sadržaja i položaj,pre svega, lokalnih medija i javnih servisa da napravi nekakav iskorak ka drugačijom medijskoj sceni od one koji trenutno imamo“, kazao je Obadović.

On je ocenio da je najveći deo problema na medijskoj sceni u proteklom periodu nastao zbog neprimenjivanja zakona koji su proistekli iz prošle Medijske strategije.

„Reč je pre svega o neprimenjivanju u vezi sa projektnim sufinansiranjem i čestim kršenjima ili zloupotrebom procedure, pa se umesto finansiranja javnog interesa pretvorila u finansiranje stranačkih medija“, rekao je Obradović.

On je naveo da postoji i veliki problem sa Regulacionim telom za elektronske medije – REM, koji je „kancerogeno tkivo na medijskoj sceni Srbije“, jer se ne pridržava zakona i ne koristi ovlašćenja koja su mu na raspolaganju.

U Kragujevcu su danas predstavljene polazne osnove za izradu Strategije koje su zajednički stavovi NUNS, NDNV, PU “Lokal pres“, ANEM, AOM.

Posle Niša i Novog Sada i u Kragujevcu su održane konsultacije sa predstavnicima medija iz regiona oko strateških rešenja u oblasti razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar