U trendu

Vukosavljević: Pratimo situaciju u Narodnom pozorištu, nećemo reagovati ishitreno

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da ministarstvo kojim upravlja neće reagovati ishitreno u vezi sa dešavanjima u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i da čeka stav Upravnog odbora te institucije.

Vukosavljević je za televiziju Prva rekao da kriza u Narodnom pozorištu nije novost i da će Ministarstvo kulture „proceniti pažljivo situaciju i predložiti odredjene mere“.

„Ministarstvo neće reagovati ishitreno, ali se iza toga ne krije da nećemo nikako reagovati. Mi tražimo da Upravni odbor stane iza ovoga i zauzme svoj stav“, objasnio je Vukosavljević.

On je kazao da će se pozabaviti stanjem u Narodnom pozorištu i zauzeti stav o svemu, kao i o navodima da je za osobu za odnose s javnošću te intitucije postavljena Mirela Krajinović.

„Možemo da smenimo Upravni odbor ili direktora i da uvedemo v.d. stanje dok se ne raspiše javni konkurs, a možemo i da ustanovimo i da ta kriza neće ugroziti stanje u tom pozorištu i kulturi“, objasnio je Vukosavljević.

Više od 30 glumaca Narodnog pozorišta potpisalo je proglas u kome traže smenu upravnika tog pozorišta Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu direktora Drame Željka Hubača.

Dosadašnji direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Željko Hubač izjavio je da je novac tog pozorišta u sred sezone usmeren na dva projekta, što je poremetilo rad te institucije.

„Samo sam pitao pobogu ljudi, da li postoji neko koga interesuje i koji se sekira što u godini jubileja, 150 godina postojanja, nemamo nijednu premijeru u Drami. Čuo sam da neće imati ni balet ni opera“, rekao je Hubač za televiziju Prva.

On je kazao da je uputio pismo Upravnom odboru i direktoru pozorišta kako bi promenili odluku o finansiranju predstave Plutus u Grčkoj i gostovanje baleta u okolini Rima, što je uticalo na pauzu od sedam meseci u repertoaru.

Hubač je negirao da je nudio svoju ostavku i dodao da se „odlazi na kraju sezone, a ne na početku“, kao što je njegov slučaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.