U trendu

Vulin: Na migrante se ne troši novac iz budžeta

Srbija na migrante ne troši novac iz budžeta, izjavio je danas ministar Aleksandar Vulin istakavši da će naša zemlja nastaviti da se ponaša u skladu sa međunarodnim obavezama i neće zatvarati granice.

BEOGRAD – Srbija na migrante ne troši novac iz budžeta, izjavio je danas ministar Aleksandar Vulin istakavši da će naša zemlja nastaviti da se ponaša u skladu sa međunarodnim obavezama i neće zatvarati granice.

Ministar Vulin očekuje povećanje broja migranata i veći pritisak na severne granice, gde će, najavio je, biti formirano nekoliko manjih prihvatnih kampova u nekoliko gradova.

Vulin je za RTS rekao da se položaj Srbije ne može porediti sa drugim evropskim zemljama, jer migranti ovde ne žele da ostanu i dodao da će Srbija nastaviti da se ponaša u skladu sa međunarodnim obavezama.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku je ponovio da Srbija kontroliše situaciju i da zato neće biti zatvaranja granica.

Samo danas se očekuje da oko 3.500 ljudi dođe u Preševo, ukazao je Vulin i dodao da se broj izbeglica poslednjih dana povećao za 20 odsto.

Vulin je podsetio da su se izbeglice do sada zadržavale do dva dana u Srbiji i ocenio da će sa novim pravilima koje uvodi Mađarska, sada migranti možda i duže ostajati u Srbiji.

On je ocenio da će glavni pritisak biti na severnim granicama, pa će zato, kako je najavio, Sombor, Kikinda, Kanjiža, Subotica i Šid dobiti čitav niz manjih centara privremenog karaktera gde će izbeglice moći da budu smeštene.

Vulin je istakao da će, bez obzira na sve, migranti pronaći put do željenog odredišta i dodao da je jedino rešenje to da se EU opredeli po pitanju izbeglica.

On je podsetio da se Srbija odgovorno ponaša prema izbeglicama, ali da na njih ne troši sredstva iz budžeta, već, kako je istakao, novac koji dobija iz donacija i od EU.

„Stiže novac, ne sve što je dogovoreno sa EU, ali stiže. Srbija mora da dobije pristup evropskom budžetu za izbeglice, jer ne može sama da reši ovaj problem“, zaključio je Vulin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.