U trendu

Vulin: Uštede u budžetu neće ići na uštrb socijalnih davanja

Ministar rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je predlogom bubžeta za 2016. godinu tom Ministarstvu opredeljeno 140 milijardi dinara, što je manje novca u odnosu na ovogodišnji, ali je naglasio da ni jedno socijalno pravo neće biti uskraćeno.

Vulin je za RTS rekao da je za 2015. godinu, minstarstvo dobilo 154 milijarde dinara, da im je „posle prepravki“ Ministarstava finansija pripala 141 milijarada, ali da su uštedeli 1,4 milijardu dinara.

„Ministarstvo rada je sigrno jedno od najracionalnijih ministarstava, štedeli smo na svemu, štedeli smo na sebi, ali ne na našim korisnicima. Sada imamo 140 milijardi i 400 miliona dinara i ni jedno socijalno pravo neće biti uskraćeno“, rekao je on.

On je istakao da se tri dana pre isteka roka, prijavile 22.000 vojnih prenzionera za isplatu duga koji im država duguje od 2008. godine.

Vulin je rekao da će svako od penzionera dobiti u proseku 305.000 dinara, koje će im biti isplaćene u jednoj rati, u januaru 2016. godine.

Da bi im bilo isplaćeno dugovanje, penzioneri u filijalma Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje moraju da potpišu sporazume o vansudskom poravnanju.

„Ova vlada smogla je snage da odmah da isplati novac u jednoj jedinoj rati. Od ovoga ne može bolje, mi smo vlada koja vraća dugove“, istakao je on i podsetio da će od 5. decembra vojni penzioneri imaju povećanje od 6,5 odsto.

Dug penzionerima i neravnopravnost u usklađivanju i povišici penzija koja se sada ispravlja potiče od 2008. godine, kada su civilnim penzionerima penzije bile uvećane za 11,06 odsto, ali su vojni penzioneri nakon objedinjavanja njihovog i civilnog fonda bili uskraćeni za celokupno povećanje. Iznos na čekovima bio je veći za nešto više od četiri procenta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.