U trendu

YUCOM: Skupština nije pokrenula postupak izbora novog Poverenika za informacije od javnog značaja

Skupština Srbije nije pokrenula postupak izbora novog Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i nije primila ni jedan predlog kandidata, saopštio je danas Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM).

Mandat bivšem povereniku Rodoljubu Šabiću istekao je 22. decembra.

U novemrbu 2018. godine 70 organizacija civilnog društva, medija, predstavnika poslovne, stručne i naučne zajednice uputilo je javni zahtev Odboru za kulturu i informisanje da hitno pokrene transparentan i kompetetivni proces izbora novog poverenika, što je odbijeno.

„Prethodna iskustva sa kašnjenjem izbora rukovodilaca državnih organa, posebno nezavisnih institucija, imala su štetne posledice na njihov rad, a posledično i na prava gradjana i javni interes koje bi ove institucije trebalo da štite“, navodi se u saopštenju YUCOM.

U saopštenju koje su potpisali Partneri za demokratske promene Srbije, Transparentnost Srbija, SHARE fondacija, Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP), Biro za društvena istraživanja (BIRODI), Fondacija za otvoreno društvo Srbija, Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) i YUCOM zatraženo je da što pre otpočne izbor novog Poverenika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.