Za 235 stanova u Ovči do sada podneto 1.650 prijava

Do sada je podneto 1.650 prijava za 235 stanova u Ovči namenjenih izbeglicama, izjavila je pomoćnica komesara za izbeglice i migracije Srbije Danijela Popović Roko.

„Očekivali smo jako veliki odziv, zato što je potpuno bilo jasno da su potrebe na teritoriji grada Beograda ogromne“, rekla je Popović Roko.

Foto: skeeze/Pixabay.com

Foto: skeeze/Pixabay.com

Popović Roko je precizirala da je do skoro podneto 1.650 prijava i da je odnos potreba i „trenutnog rešenja, koje možemo da finansiramo, gotovo jedan prema šest“.

Završetak radova na 235 stanova u Ovči namenjenim izbeglicama koji žive na teritoriji Beograda, kako je rečeno, očekuje se do kraja 2016. godine, a rok za prijavu zainteresovanih istekao je 26. juna.

Popović Roko je istakla da je to samo jedan od četiri podprojekta koje Srbija istovremeno sprovodi i da se trenutno već radi u 27 opština u Republici.

Regionalnim stambenim programom obezbediće se rešenje za gotovo 27.000 porodica u regionu, a od toga za 16.000 porodica u Srbiji, najavila je Popović Roko i dodala da je ukupna vrednost projekta za Srbiju 330 miliona evra.

Ona je precizirala da je na teritoriji Srbije trenutno 42.000 izbeglica i da su te osobe izbegle od 1992. godine tokom rata, uglavnom iz Hrvatske i BiH.

„Svake godine broj lica u statusu se smanjuje i gotovo dve trećine izbeglih lica boravi na teritoriji velikih gradova, a to je Beograda i Novog Sada“, istakla je Popović Roko.

Regionalni stambeni program predstavlja napor međunarodne zajednice da se obezbede stambena rešenja za lica koja nisu bila u prilici da sama reše stambeno pitanje i namenjen je izbeglicama iz bivših republika SFRJ, ali nije za interno raseljena lica, objasnila je Popović Roko.

(Tanjug)

Pogledajte komentare (2)

2 komentara

  • 330 miliona

    20625$ po porodici, podeliti, i tačka, ovako hiljade će ostati nepravedno bez krova nad glavom. Novac će otići pojedincima, koji nisu najugroženiji.

  • Mogućnosti su ogromne

    Mislim da nisu svesniveličine korupcije koja obuhvata program stambenog zbrinjavanja. Kontrola i komisija godinama su farsa. Trpe oni kojima je sve uništeno, oduzeto i pobijeno. Uzmite kontrolore i krivično ih gonite za zloupotrebe.

Ostavite komentar