U trendu

Za deset sati u Srbiju stiglo 5.000 izbeglica

Broj izbeglica sa Bliskog istoka koje iz Makedonije u Srbiju prelaze kod Preševa se ne smanjuje, a procenjuje se da je od nedelje u ponoć do jutros u 10 sati u Srbiju ušlo još oko 5.000 ljudi, podaci su Crvenog krsta u Preševu.

Sekretar organizacije Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi izjavio je za agenciju Beta da je u nedelju Crveni krst podelio više od 1.600 paketa suve hrane koji sadrže hleb, konzerve, pecivo, kao i mleko koje obezbeđuje privatni donator.

„Protok ljudi ne prestaje a njihov broj se ne smanjuje. Mi imamo kriterijum za podelu pomoći po kome idu prvo deca i mladi do 18 godina, zatim žene i bolesni, po preporuci lekara. Juče je padala i kiša pa smo podelili i oko 500 pari obuće i nove odeće, delili smo i mi i UNCHR“, kazao je Haljimi.

Haljimi je rekao i da je za svu decu izbeglica sa Bliskog istoka do sada obezbeđivano dugotrajno mleko privatnog donatora iz Preševa, kao i da ima donatora iz Novog Pazara i drugih gradova Srbije, ali da su zbog sve hladnijeg vremena potrebna i toplija garderoba i obuća.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.