najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Za osam meseci u Preševu 92.000 izbeglica

U Prihvatnom centru za izbeglice sa Bliskog istoka u Preševu je za osam ovogodišnjih meseci registrovano 92.028 migranata, od kojih su 1.054 zatražila azil u Srbiji,izjavio je danas načelnik Policijske uprave u Vranju Igor Živković.

Živković je na konferenciji za novinare rekao i da su migranti uglavnom iz Sirije, Avganistana, Irana, Iraka i drugih zemalja Bliskog istoka.

“U prvih osam meseci ove godine registrovana su 54 krivična dela nedozvoljenog prelaska državne granice, identifikovano je 68 počinilaca, koji su uhapšeni ili zadržani u policiji, a ovim krivičnim delima je obuhvaćeno i 530 migranata koji su pokušali da na nedozvoljen način predju državnu granicu“, kazao je Živković.

Živković je rekao da su u istom periodu prošle godine, pre zatvaranja takozvane balkanske migrantske rute, registrovana 93 krivičnih dela u vezi sa nedozvoljenim prelaskom državne granice, a da je u pokušaju šverca migranata identifikovano 127 počinilaca.

Tokom prošle godine – od 8. jula kada je otvoren Prihvatni centar u Preševu, do kraja 2015. godine, u tom centru je registrovano više od 650.000 migranata iz zemalja Bliskog istoka koji su nastavili put ka zemljama Zapadne Evrope gde su nameravali da zatraže azil.

“Bezbednosno stanje i obezbedjenje državne granice prema Makedoniji i Bugarskoj od početka jula, kada je formirana Komanda združenih snaga bezbednosti, kontrolišu zajedno pripadnici vojske i MUP-a. Postoji medjunarodna policijska saradnja po pitanju migranata, ali na našim granicama nema pripadnika policije drugih zemalja, kao što je na granicama Makedonije i Grčke”, rekao je Živković.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike