U trendu

Za PKB zasad zainteresovana jedna kompanija

BEOGRAD – Tendersku dokumentaciju za prodaju Poljoprivredne korporacije „Beograd“ (PKB) za sada je otkupila samo jedna kompanija, ali vremena još ima, jer se tender zatvara 10. septembra.

To je za Tanjug rekao državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i podsetio da je procenjena vrednost te kompanije oko 208 miliona evra, a da će početna cena u prodaji biti 50 odsto procenjene vrednosti, odnosno 104 miliona evra.

„To će biti suma koja će biti data za nepokretnu svojinu, odnosno za zemljiše, za objekte koji se nalaze na tom zemljištu, mehanizaciju, rezervne delove, dok će na dan zatvaranja transakcije biti procenjena vrednost svih grla i ona će biti plaćena 100 odsto od procenjene vrednosti“, precizirao je Stevanović.

On je naglasio da će novi vlasnik biti u obavezi da ponudi svim radnicima, kojih je 1.704, da ostanu u novoj kompaniji, međutim, pretpostavlja da to neće prihvatiti svi, već da će se neki odlučiti za socijalni program.

„Socijalni program biće isplaćen svim zaposlenima 450 evra po godini. Važno je reći da će ta suma, koja će biti oko 17 miliona evra, biti apsolutno neutralna za budžet Srbije, jer će biti isplaćena iz prodajne cene kompanije“, podvukao je Stevanović.

Obaveza investitora će, takođe, biti da u naredne tri godine najmanje 1.000 ljudi bude zaposleno u PKB, dodaje Stevanović.

„To znači da možda po okončanju transakacije i uzimanja socijalnog programa neće želeti svi da ostanu u kompaniji, ali je poslodavac, da bi obavljao posao, delatnost i ispunjavao ugovorne obaveze, neophodno da angažuje, po našoj proceni, 1.000 ljudi“, ističe Stevanović.

Novi vlasnik će morati u naredne tri godine i da uloži 30 miliona evra investicija u PKB, navodi Stevanović, za koje će morati da položi i bankarsku garanciju.

Podseća da je jedan od kriterijuma koji je država predvidela da bi se potencijalni kupci kvalifikovali, jeste da su u poslednjoj poslovnoj godini ostvarili promet od 400 miliona evra.

„Verujemo da će PKB, ukoliko okončamo pozitivno ovaj postupak privatizacije, u periodu od tri godine postati mnogo ozbiljnija, jača i tržišno bolje pozicionirana kompanija“, zaključuje Stevanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.