Za škole, vrtiće i domove učenika u Vojvodini 48,5 miliona dinara

Pokrajinska vlada izdvojila je ukupno 48, 5 miliona dinara za izradu projektno tehničke dokumentacije za predškolške ustanove, škole i domove učenika na teritoriji Vojvodine.

Tim podovom danas su u Master centru Novosadskog sajma potpisani ugovori, a potpisivanju su prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i pokrajinski skeretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš.

Mirović je tom prilikom izjavio da je Pokrajinska vlada započela veliki posao kada je kao jedan od prioriteta postavila obnovu i rekonstrukciju školskih i predškolskih ustanova.

On je dodao da je već prošle godne Pokrajinska vlada kroz tekuću budzetsku rezervu koja nije nenamenski trošena obezbedila sredstva za obnovu i rekonstrukciju obražovnih ustanova.

„Na to nas obavezuje značaj obrazovanja, bez kojeg ne možemo razmišljati o budućnosti naše zemlje i pokrajine i to mora biti motivacioni faktor za sve nas,“ rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, po završetku izrade pomenute dokumentacije ustanove će imati priliku da konkurišu na programe pre svega lokalnih samouprava, koje će u narednom periodu morati vise sredstava da izdvoje u te svrhe, kao i na konkurse Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, koja funkcioniše u okviru Vlade Srbije.

“Kao treći izvor finansiranja vaspitno obrazovne ustanove će moći da apliciraju na prvi konkurs pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje koji će biti raspisan početkom jula, a kojim je predviđeno 250 miliona dinara za insvesticiono i tekuće održavanje školskih i obrazovnih ustanova”, dodao je Mirović.

On je istakao da se nada da će u naredne tri do pet godina, kroz kontinuirano ulaganje, uspeti da se značajno poboljšaju uslovi boravka dece u školama i predškolskim ustanovama.

Redorni sekretar Mihalj Njilaš, rekao je da je sekretarijat na čijem je čelu pristupio opsežnoj akciji prikupljanja detaljnih podataka o stanju školskih objekata i potrebnim ulaganjima

„Analizom podataka koje smo dobili došlo se do zaključka da najveći broj ustanova ima potrebe za tekućim popravkama i investicionim održavanjem, kako bi se obezbedili osnovni bezbednosni uslovi za boravak dece u tim objektima, ali i stvorili kvalitetni uslovi za izvođenje nastave”, rekao je Njilaš.

Reč je o 223 ugovora kojima se reguliše oblast planiranja izgradnje i rekonstrukcije školskih i predškolskih ustanova.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike