U trendu

Za Svetog Nikolu: Riba, prebranac i suve paprike…

JAGODINA – Uoči jedne od najvećih krsnih slava kod Srba Svetog Nikole, danas je velika gužva u ribarnicama, marketima i Gradskoj tržnici u Jagodini, najvećoj u ovom delu Srbije, a
najtraženiji su riba, prebranac, suve paprike za punjenje, slavske sveće i vino.

Kupci u ribarnicama, kad je u pitanju sveža riba, šaran ili pastrmka, traže da im se i očisti, neki i da se iseče i pripremi za peći.

U ribrnici „Neptun“ na Gradskoj pijaci, rekli su Tanjugu, da su za ovu priliku penzionerima ponudili ribu na tri rate, a kupcima koji plaćaju čekovima na šest rata.

„Zato ovakva gužva kod nas“, kažu oni.

Oni koji slave, a koji su se, najverovatnije ranije snabdeli, kažu da su se „pravi domaćini“ snabdeli još prošle nedelje sa svim što je potrebno za slavu, a danas su došli samo po naručenu svežu ili pruženu ribu koju su unapred platili. Neki će doći sutra. 

Oni kažu da, „otprilike, pođednako treba novaca i za posnu i za mrsnu slavu, ali ove godine, je možda malo skuplje, ali se za slavu mora imati“.

Jagodinski etnolozi izjavili su Tanjugu da su kult i tradicija krsnih slava veoma jaki u Pomoravlju i tom delu Srbije, veoma se poštuju i do njih se drži.

Cena svežeg šarana, očišćenog, u ribarnicama na Gradskoj pijaci je 440 do 470 dinara, a sveže očišćene pastrmke 550 dinara.

U samoposlugama cena svežeg šarana je oko 400, skuše oko 300.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.