U trendu

Za tri dana u Srbiju iz Makedonije i Bugarske ušlo 1.769 izbeglica

Prema podacima MUP-a Srbije iz Makedonije i Bugarske u Srbiju je u prethodna tri dana ušlo ukupno 1.769 izbeglica sa Bliskog istoka, dok je u istom periodu iz Srbije u Hrvatsku prešlo ukupno 1.466 izbeglica.

Najveći broj izbeglica ušao je u Srbiju u petak 19. februara – 713, od čega je iz Makedonije kod Preševa registrovano 569 izbeglica, dok je u istom danu u Srbiju iz Bugarske ušlo još 144 izbeglica.

Prema podacima Crvenog krsta u Prihvatnom centru za izbeglice sa Bliskog istoka u Preševu je od jutros do podneva pristiglo oko 120 izbeglica koje su u Srbiju ušle iz Makedonije.

Na osnovu sporazuma koji su 18. februara u Zagrebu potpisali šefovi policija i pograničnih službi iz zemalja takozvane balkanske izbegličke rute broj izbeglica koji će se dnevno propuštati kroz tranzitne zemlje zavisiće od dnevnih kvota koje za prijem izbeglica odrede zemlje koje su njihova krajnja destinacija za traženje azila.

Biće dozvoljen tranzit pre svega izbeglicama koje potiču sa ratom ugroženih područja, bez obzira da li je njihova zemlja porekla Sirija, Irak ili Avganistan, koje su i jedine tri zemlje iz kojih je poslednjih nekoliko meseci bio dozvoljen tranzit izbeglica od Makedonije, preko Srbije, Hrvatske, Slovenije do Austrije.

Izbeglice će se ubuduće registrovati samo na jednom mestu, nakon prelaska grčko-makedonske granice u kampu „Vinojug“ kod Djevdjelije, dok će u zemljama kroz koje dalje prolaze dobijati pečate na dokument dobijen u Makedoniji, ali neće biti ponavljana njihova registracija.

Prema pisanju makedonskih medija na grčko-makedonskoj granici u ovom trenutku se nalazi oko 2.000 izbeglica koje čekaju ulazak u Makedoniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar