U trendu

Za vikend vrhunac tropskog talasa, a onda ŠOK

Ove nedelje nam u celoj zemlji predstoji prvi pravi letnji vikend, pogodan za kupanje i uživanje na plaži jer će vreme biti sunčano i toplo, bez vetra, a temperature će dostići 35 stepeni.

Vikend će biti vrhunac tropskog talasa ove nedelje, temperatura će biti iznad proseka za sredinu juna, a možemo da očekujemo da tokom noći i jutra iznosi čak 23 do 24 stepena! Dakle, teško će se spavati bez klime, ventilatora ili barem promaje.

– U Srbiji će u subotu biti pretežno sunčano i toplo, najviša dnevna temperatura iznosiće 32 do 35 stepeni, dok su na istoku i jugu zemlje ponegde mogući kratkotrajni pljuskovi – kaže Goran Mihajlović ispred Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Na snazi narandžasti meteoalarm

Narandžasti meteoalarm biće u subotu na snazi svuda osim u jugozapadnoj Srbiji. U periodu od 10 do 16 časova UV indeks iznosiće devet, što znači da se očekuju vrlo visoke vrednosti sunčevog ultraljubičastog zračenja, te je potrebno koristiti odgovarajuću zaštitu.

– Tokom vikenda će važiti narandžasti meteoalarm, što znači da je kritično ukoliko je maksimalna temperatura iznad 35 stepeni – dodaje Mihajlović.

Prema informacijama RHMZ-a, kada na snagu stupi ovaj meteoalarm, „ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma su povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni su uslovi za snabdevanje električnom energijom i može doći do problema u saobraćaju“.

Naredne nedelje pad temperature

Iskoristite sunčano vreme krajem ove nedelje jer nas već naredne sedmice očekuje blago zahlađenje. Maksimalna temperatura iznosiće 28 do 31 stepeni, a moguć je razvoj oblačnosti sa padavinama, pa i lokalnim nevremenom.

– U nedelju je krajem dana moguć lokalni razvoj oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom. Tokom prve polovine naredne nedelje biće nešto svežije u odnosu na vikend. Vreme će biti oblačno sa pljuskovima – zaključuje za „Blic“ Goran Mihajlović.

(Blic)

Napišite komentar