najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Zabranjeno plasiranje ličnih podataka u javnost

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić upozorio danas, povodom iznošenja podataka o zdravstvenom stanju građanina A.K. u emisiji TV Pink, da nadležni ne smeju lične podatke da plasiraju u javnost, a novinare da prenošenje takvih podataka predstavlja kršenje etičkih principa profesije.

„Samo nadležni organi imaju pravo i dužnost da se bave i obradom ličnih podataka prikupljenih od strane drugih subjekata u druge svrhe, ali samo u svrhu suzbijanja kriminaliteta i zaštite državne bezbednosti, a ne i van toga, pogotovo ne u ‘svrhu’ plasiranja tih podataka u najširu javnost“, naveo je Šabić u saopštenju.

Prema njegovim rečima, krajnje je zabrinjavajuće to da se u medijima pojavljuju enorman i sve veći broj ličnih podataka, pored ostalog, i po zakonu inače „naročito osetljivih podataka“ iz medicinskih dosijea, ili rezultati poligrafskog ispitivanja, sadržaji iskaza svedoka.

Navodeći da se ovlašćenja poverenika ne odnose na obradu podataka u medijima, Šabić je podsetio novinare da u njihovom etičkom kodeksu piše: „Čak i ukoliko nadležni državni organi objave podatke koji spadaju u domen privatnosti počinioca ili žrtve, mediji tu informaciju ne smeju da prenose. Greška državnih organa ne podrazumeva ‘dozvolu’ za kršenje etičkih principa profesije.“

Poverenik je rekao da su državni organi u obavezi da pokažu neuporedivo odgovorniji odnos prema ličnim podacima građana, što pored ostalog podrazumeva i odgovornost pojedinaca koji se o te obaveze ogreše.

Šabić je rekao da da je jutros naložio pokretanje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatrijske bolesti dr Laza Lazarević, a po okončanju postupka javnost će biti obaveštena o rezultatima.

Poverenik je podsetio da zaštita podataka o zdravstvenom stanju ne podrazumeva samo generalnu zaštitu iz Zakona o zaštiti podataka nego i izričitu posebnu zaštitu iz Zakona o pravima pacijenata, a da je za nadzor nad sprovođenjem tog zakona nadležno Ministarstvo zdravlja.

On je kazao da je pojavljivanje ličnih podataka u javnosti regulisano i Krivičnim zakonikom i da član 146 tog zakona predviđa da će se službeno lice koje podatke o ličnosti koji se prikupljaju, obrađuju i koriste na osnovu zakona saopšti drugom ili upotrebi u svrhu za koju nisu namenjeni, kazniti zatvorom do tri godine.

Krajnje je vreme da se pitanje odgovornosti u vezi sa zaštitom podataka o ličnosti počne tretirati na bitno drugačiji način i da je sa dosadašnjom praksom nužno prestati bez odlaganja, rekao je Šabić.

Nekadašnji direktor „Kurira“ Aleksandar Kornic podneo je krivičnu prijavu protiv vlasnika i direktora lista „Informera“ Dragana J. Vučićevića i Damira Dragića zbog prinude, povrede slobode govora i podstrekivanja na krivično delo zloupotreba poverenja.

Vučićević je juče na TV Pink pokazivao medicinsku dokumentaciju Kornica, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je Kornic ozbiljno bolestan i da ga zloupotrebljavaju.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike