U trendu

Zajednički kandidat opozicije da bude nestranača ličnost

Predsednik Demokratske stranke (DS) Bojan Pajtić izjavio je da bi zajednički kandidat opozicije na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji trebalo da bude nestranačka ličnost.

„Mora da bude zajednički kandidat opozicije, verovatno nestranačka ličnost, kako bi se svi (sve stranke) koncentrisali oko potpune podrške kandidatu“, kazao je Pajtić za TV N1.

Na pitanje da li predsednik SDS-a i bivši predsednik Srbije Boris Tadić može da bude zajednički kandidat opozicije, Pajtić je rekao da neko ko nije član nijedne stranke ima veće šanse.

„Mislim da treba da bude nestranački kandidat, da bi ga sve stranke podržale… Važno je da se postigne konsenzus… Važno je da mi zajednički pobedimo na tim izborima kandidata pozicije“, naveo je on.

Komentarišući pismo koje je ranije uputio članstvu DS-a, a u kome je, izmedju ostalog, predložio reintegarciju stranaka evropske orijentacije, Pajtić je naveo da DS mora da ima širok rezon saradnje s drugim strankama, sa onima koji su derivati DS.

Na pitanje kako pre nekoliko meseci ranije nije postignut dogovor sa Borisom Tadićem i Čedomirom Jovanovićem o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima, na jednoj listi, Pajtić je naveo da bi to bilo teško objasniti biračima.

„Procena je bila da je bilo komplikovano gradjanima da objašnjavamo zašto smo bili jedna stranka, pa sada nismo jedna, a hoćemo da budemo jedna lista, za to bi nam trebala cela kampanja“, naveo je Pajtić.

„Važno je da se mi saberemo, zbog toga DS ima obavezu da obuhvati korpus stranaka koje su slične i koje mogu napraviti balans vladajućem režimu“, kazao je lider DS-a.

On je dodao da se zbog toga koncentrišu na predsedničke izbore i da mora da bude zajednički kandidat opozicije.

Govoreći o svojoj kandidaturi za predsednika stranke na stranačkim izborima, Pajtić je kazao da je siguran da će pobediti, a da će ostale kandidate kooptirati u predsedništvo stranke.

Izbori u Demokratskoj stranci održavaju se 24. septembra.

Prvi put članstvo će dobiti priliku da bira predsednika stranke na direktnim izborima.

U trci su četiri kandidata: Bojan Pajtić, nekadašnji potpredsednik Dragan Šutanovac i dva kandidata koji su bili članovi vlade u senci, Zoran Lutovac i Srboljub Antić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.