U trendu

Zalaganje za ulazak u NATO krupan zaokret DS-a

Politički analitičar Vladimir Goati ocenio je danas da je otvoreno zalaganje Demokratske stranke za ulazak Srbije u NATO „krupan zaokret“, jer je to pitanje na „vrhu igle“ u podeljenoj javnosti Srbije.

Povodom pisma predsednika Demokratske stranke (DS) Bojana Pajtića članovima DS-a u kome se predlaže da se ta stranka otvoreno založi za ulazak Srbije u NATO, reintegraciju opozicionih stranaka evropske orijentacije u DS i pravno regulisanje istopolnih brakova, Goati je agenciji Beta rekao da će zaokret u odnosu prema NATO-u biti oštro dočekan u javnosti.

„To traženje da se udje u Severoatlanski pakt postepeno će postati deo onoga da udjete u EU, ali to još nije postalo. Tako da ovaj zaokret mislim da će biti vrlo oštro dočekan u javnosti i da ćemo se tu podsetiti bombardovanja kome smo bili svedoci 1999. godine. Veći deo javnosti će biti protiv“, kazao je Goati i ocenio da takav zahtev nije neracionalan, jer je Srbija okružena zemljama članicama te alijanse.

On je kazao da bi stav DS-a bio verovatno drugačiji da je Srbija izmedju Rusije i Kine i Rusije i Ukrajine.

„Očekujem salvu kritičkih primedaba na račun gospodina Pajtića. Mislim da je on rekao nešto što će logikom stvari doći na dnevni red. Političari ako hoće da budu ozbiljni, treba da predvidjaju i da predvode“, rekao je Goati.

Goati je rekao da je formalizacija istopolnih brakva nešto što je tendencija u svetu i  ocenio i da će i taj korak biti na „nož dočekan“, ali da to neće oslabiti DS.

Komenarišući mogućnost reintegracije opozicionih stranaka evropske orijentacije izniklih iz DS-a, on je ocenio da bi to bilo jako dobro, ali nije verovatno.

„Moguće je, ali nije verovatno, zato što su to ljudi koji su se već razdvojili… to su veliki lični animoziteti. Oni bi eventualno mogli da se dogovore kada bi svako od njih mogao da bude predsednik čitave proevropske demokratske opozicije“, kazao je Goati.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.