U trendu

Zamenica ambasadora Finske sa studentima o evropskim integracijama

Zamenica ambasadora Finske Outi Isotalo izjavila je danas u Beogradu da Helsinki podržava Srbiju na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i poručila da zemlja u tom procesu mora da bude spremna na kompromise.

U razgovoru sa studentima beogradskih fakulteta u ambasadi, u okviru „Dana otvorenih vrata EU“, Isotalo je rekla da je Finska članica EU već 21 godinu i da joj je članstvo pružilo stabilnost, ekonomski rast i mnoge mogućnosti za mlade i radnike da se kreću Evropom.

„To je poruka koju želimo da prenesemo srpskim studentima. Podržavamo Srbiju u njenim evropskim integracijama i vidimo budućnost za Srbiju u EU“, rekla je Isotalo.

Govoreći o iskustvima Finske u procesu pristupanja EU, Isotalo je rekla da je Helsinki podneo zahtev za članstvo 1993, a da je zemlja postala članica posle „samo“ dve godine, ali da je već imala razvijene institucije i zakonodavstvo.

I u Finskoj je, kako je dodala, bilo protivnika evropskih integracija, pre svega poljoprivrednika, koji su se plašili da će država prestati da im daje subvencije jer je to zahtevao Brisel.

Finska je, ipak, dobila dozvolu da nastavi sa subvencijama, rekla je Isolato i dodala da svaka država dobije nekoliko izuzetaka u procesu pristupanja EU, ali da mora da bude spremna i na kompromise.

„Ako ste mala zemlja morate da na fin način nadjete put do onoga što hoćete da ostvarite. To je EU. Ne možete uvek da dobijete sve što želite“, rekla je Isotalo.

Prema njenim rečima, pregovori o članstvu koje Beograd vodi s Briselom predstavljaju dobar signal za finske i druge strane kompanije koje žele da investiraju u Srbiju.

Studenti Fakulteta političkih nauka, Ekonomskog i Pravnog fakulteta i Fakulteta bezbednosti, imali su priliku da se upoznaju sa istorijom zgrade koju je Ambasada Finske kupila 1966. godine, kao i da vide saunu smeštenu u podrumu zgrade.

Zamenica finskog ambasadora je sa studentima razgovarala o Finskoj, „zemlji jezera i šuma“, njenoj istoriji, sticanju nezavisnosti od Rusije 1917. godine, ekonomiji zasnovanoj na prirodnim resursima i njenim evropskim integracijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.