U trendu

„Zamrznuti konflikt na Kosovu neprihvatljiv, ključ u Beogradu“

Profesor američkog Univerziteta Džons Hopkins Edvard Džozef veruje da za vlasti SAD „zamrznuti konflikt na Kosovu nije rešenje jer samo proizvodi dodatne konflikte“ i „takođe sprečava Srbiju da ispuni svoj cilj – postane članica EU“, naglašavajući da je „siguran da je ključ u Beogradu“.

U intervjuu za „Glas Amerike“ Džozef, koji je predstavljen kao poznavalac prilika na Balkanu, kaže je da „dijalog Beograda i Prištine koji vodi EU očigledno ne funkcioniše, a status kvo na Kosovu nije stabilan i može da vodi daljim incidentima“.

On ocenjuje i da „potencijalno članstvo Kosova u UN takođe zavisi od Srbije, iako priznanje nezavisnosti Kosova nije presudno“.

„Ako Beograd stigne do potpunog razumevanja sa Prištinom o statusu svog suseda, verujem da će onda i Moskva i Peking umanjiti svoje protivljenje. Naravno, to ne znamo sigurno…Ali, siguran sam da je ključ u Beogradu. Da uradi ono što je predsednik Vučić napisao u jednom članku pre godinu dana: da je vreme da Srbi prestanu sa iluzijama i da prihvate realnost oko Kosova“, navodi Džozef.

Na pitanje da li novi državni sekretar SAD Majk Pompeo i novi savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton doneti i novi pristup adminstracije prema Srbiji, Džozef odgovara da je to moguće „samo u povećanom interesovanju za ruski uticaj“, dok će „politika prema Kosovu ostati ista“.

„Mislim da niko u Srbiji ne treba da očekuje da će biti dramatičnih promena u američkoj politici. U Vašingtonu postoji konzenzus oko dve činjenice: da je Kosovo nezavisno i da Srbi koji tamo žive imaju svoja prava. Treba priznati te dve činjenice: realnost na terenu i potrebu da se prava Srba, i severno i južno od Ibra, zaštite“, kaže Džozef.

On navodi i da je „sklon da veruje da vlasti u Beogradu znaju ko je ubio Olivera Ivanovića“.

(Tanjug)

5 komentara
 1. Dule

  Naprotiv – to je jedino prihvatljivo. Za sada, a posle cemo da vidimo…

 2. Dule

  Naprotiv – to je jedino prihvatljivo. Za sada, a posle cemo da vidimo.

 3. Dragan

  Pa zar svi ratovi na Balkanu od 1990. godine. nisu:Zamrznuti konflikti: Hrvatska drži okupiranu Republiku Srpsku Krainu Tzv međunarodna zajednica drži okupiranu Republiku Srpsku. NATO drži okupirano Kosovo i Metohiju. Opet ćemo se pobiti za tuđi račun.

 4. Trakija

  Bilo je ista ovakva situacija i za vreme prethodne okupacije, kad je Adolf delovao po Evropi. Očigledno se ništa nije promenilo. Fašisti ostaju fašisti.

  1. ZEC

   Jel misliš na Vučića, u prvu si!

Napišite komentar