U trendu

Zapad puca po šavovima: Srbiji – „nož pod grlom“

Srbija bi zbog nejedinstva na relaciji SAD – EU, nesuglasica u samoj Uniji ali i pukotina u NATO, mogla da ima veći manevarski prostor za rešavanje kosovskog pitanja. Ali, zbog pada američke dominacije i pritiska iz Vašingtona da se ovo pitanje reši, neće biti lako odoleti izazovima.
Evropska unija  nikada nije bila slabija, odnosi Evrope i Amerike reklo bi se nikada gori, pojavljuju se ozbiljne pukotine unutar NATO. Pritom, od Srbije se traži da preseče po pitanju Kosova…

Koliko  razjedinjenost zapada po mnogim pitanjima Srbiji otvara manevarski prostor u borbi za Kosovo? Ima li Zapad sada jedinstvenu „batinu“ da uceni Beograd?

Politikolog dr Jelena Vukoičić kaže da je naš osnovni problem pritisak zbog Kosova koji trpimo pre svega od Amerike koja traži da se sve reši do kraja ove, ili početkom iduće godine. EU je razjedinjena, ali neće se sutra raspasti. Desničari jačaju, ali nisu vlast u Briselu, tako da niko ne može da kaže kada će se EU transformisati, i ako ide ka tome. Međutim, mi nemamo vremena jer nas Vašington pritiska da što pre damo zeleno svetlo za Kosovo jer su i svesni da nemaju vremena jer se situacija brzo menja.

„Dugoročno, nama vreme ide u korist, upravo zbog problema koji postoje na relaciji Brisel —Vašington,  ali i u samoj EU. EU je sve samo ne ujedinjena i ima veće probleme nego ikad i teško da će se ti problemi rešiti u skorijoj budućnosti. Ono što je trend je porast popularnosti nacionalnih desničarskih stranaka u EU, a kako smo da sada imali prilike da vidimo one imaju mnogo više razumevanja za kosvsko pitanje i za Srbiju, nego za globalističke struje koje su dominatne u Briselu. Desničarske opcije i jesu to što razjedinjuje EU, te opcije jačaju nacionalne države, a to je nešto što nama može da ide u prilog,“ veruje naša sagovornica.

U isto vreme, ona napominje da je problem koji Amerika ima sa EU takođe nešto što bi nama odgovaralo. Ali, naglašava da Amerika sve ovo radi jer njena globalna dominacija opada. Amerikaci zato putem uslovljavanja drugih, pokušavaju da ojačaju sebe same.

„Naš problem je taj što se situacija odvija jako brzo, i što smo pod ogromnim pritiskom da se kosovsko pitanje reši brzo. Svi ovi procesi i u EU i na Zapadau su procesi koji se zahuktavaju i ta se situacija menja iz dana u dan, ali da bi se promenila, ipak treba vremena. Zato Amerike želi da se Kosovo stavi ad akta, da utvrdi svoju poziciju tamo gde smatraju da to treba, i zato je nama osnovni problem trka sa vremenom, ali i to što se mi nalazimo u tim evropskim intergcijama, iako svi vide da EU propada,“ kaže ona.

Ona je mišljenja da sadašnja aparatura u Briselu i Vašingtonu  uslovljava Srbiju na tom evropskom putu dizanjem ruku od Kosova, što je paradoksalna situacija, jer idemo ka nečemu neizvesnom, a ulog je održanje suvereniteta zemlje.

„Što se tiče same Evrope koja bi se evntulano transformisala tako da Kosovo ne bude uslov za Srbiju, opet bi glavni igrač bila Amerika, i šta god da bude sa Evropom, Kosovo je američki projekat i ona je ta koja gura nezavisnost kao strateški cilj. Transformacija u EU bi nam išla u prilog, ali to se neće desiti za godinu ili dve a mi  nemamo vremena jer nam je „nož pod grlom“.  Amerika želi da se pravno obavezujući sporazum potiše do kraja godine,“ naglašava ona.

I redovna smena na vrhu u Briselu dogodine, neće mnogo toga promeniti po nas, dodaje ona, i veruje da je jedina promena koja može da nam ide u prilog je promena koja bi se eventualno desila u Francuskoj, ali pre svega u Nemačkoj. Po njenim rečima, odnos Nemačke i Amerike je sada specifičan, ali napominje da u Nemačkoj jača desnica, a to je nešto što bi  moglo da utiče na promene i u Briselu, a samim tim i na naš problem.

(Sputnjik)

4 komentara
 1. FILIP

  Mislim da ta nasa vecita „zvaka“ kako Evropa propada,a SAD-e samo sto nisu „bankrotirale“,lici na decju uspavanku za nedozrele klince.Ova mucna borba za Kosovo,ne odvija se nikako brzo.Pa to traje vec dvadesetak godina.Zar je to nek a „brzina“. Ono sto nekako klimavo izgleda u tim pregovorima,to je glavni pregovarac sa strane EU.Kada to kazem,mislim direktno na G-dju.Federiku Mogerini,koja je u stvari Ministar spoljnih poslova EU.Na to odgovorno mesto,pregovaraca u ime EU,trebalo bi postaviti odlucnog sposobnog muskarca (izvinjavam se sifrazetkinjama). Doticna Mogerini,isuvise je nekako mlitava i ne deluje odlucno.Takodje mi smeta i to, sto se pri svakom zvanicnom susretu sa nasom Delegacijom ljubi.To ne deluje nekako diplomatski i ozbiljno.!

 2. Miša

  Lep,lepo.neka vide kada se unija raspada,a i njihovi saveznici ameri

 3. Dragica

  Dabogda se raspali na gradove državice, kao pre par vekova i ratovali međju sobom do istrebljenja.

 4. Anonimni

  Naravno da puca, a zvijer je najopasnija kada je ranjena

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike