U trendu

Zapadnoj Srbiji preti ekološka katastrofa zbog izlivanja mazuta u reku

U opštini Ivanjica danas je proglašena vanredna situacija zbog toga što je iscureo mazut iz cisterni u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i rekom Moravica pluta velika masna mrlja, prenela je Radio-televizija Srbije.

Procenjuje se da su u pitanju rezerve od oko 70 tona mazuta koji je nedavno nabavljen za predstojeću grejnu sezonu.

„Mazut se izlio u reku Moravicu, a ekološki i komunalni inspektori reagovali su odmah“, rekao je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Dodao je da ne može da kaže koji je uzrok, niti da li će neko za to snositi odgovornost.

„Važno nam je da što pre stopiramo izliv mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačku i može da napravi veliku ekološku katastrofu u celoj zapadnoj Srbiji“, rekao je Mitrović za RTS.

Prema njegovim rečima mora da se istoči sav mazut koji se nalazi u cisternama, a tek onda se može krenuti u saniranje posledica na Moravici.

„Ono što je bitno za građane Ivanjice jeste da se voda iz vodovoda može koristiti za piće, jer se vodozahvat nalazi 15 kilometara uzvodno, ali nije za tehničku upotrebu za pojenje stoke ili zalivanje od mesta izlivanja, pa na dole“, naglasio je Mitrović i dodao da je to preporuka Zavoda za javno zdravlje.

On je rekao da bilo koja prepreka da se stavi na mlaz mazuta ona popusti.

Ipak, građani su upozoreni da ne koriste rečnu vodu, ne pune njome bunare ili polivaju bašte.

Meštani koji žive pored reke u naselju Šume su rekli da su primetili masnu mrlju u ponedeljak popodne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.