U trendu

Zaposleni u RTK kritikuju odluku Ministarstva privrede

Zaposleni u privatizovanoj Radio-televiziji Kragujevac, koji su u štrajku upozorenja oko mesec dana jer im vlasnik nije platio pet zarada i doprinose, smatraju da je Ministarstvo privrede produžilo njihovu agoniju davanjem novog roka od 30 dana kupcu tog medija Radoici Milosavljeviću za ispunjavanje obaveza.

U sindikatu „Nezavisnost“ RTK je agenciji Beta rečeno da je Ministarstvo privrede na taj način produžilo agoniju zaposlenih koji ne primaju zarade, čime je omogućeno kupcu „da teroriše zaposlene još minimum tri meseca“.

„Kao glavni poverenik UGS ‘Nezavisnost’ na RTK sam dobio obaveštenje u telefonskom razgovoru sa predstavnikom Ministarstva privrede da je doneta odluka da se kupcu RTK da dodatni rok od 30 dana za dostavu revizorskog izveštaja pod pretnjom aktiviranja bankarskih garancija“, rekao je Beti poverenik sindikata Goran Antonijević.

Prema njegovim rečima, time je Ministarstvo privrede prekršilo zakon i ignorisalo zahtev sindikata da se na osnovu člana 13. kupoprodajnog ugovora obavi vanredna kontrola subjekta privatizacije iako su verodostojna dokumenta dostavili i sindikat i poslodavac.

U sindikatu su podsetili da je kupac na osnovu kupoprodajnog ugovora bio obavezan da dostavi revizorski izveštaj u roku od 15 dana dana kada je istekla prva godišnjica privatizacije, odnosno od 15. oktobra.

On to nije učinio do 30. oktobra zbog čega je sindikat reagovao obraćanjem Ministarstvu privrede.

Priložen je i dokaz o kršenju obaveza isplate zarada zaposlenima po kupoprodajnom ugovoru.

„Iako su sve činjenice predočene Ministarstvu, reakcija nadležnih izostaje zbog čega sumnjamo da postoji politički ili neki drugi uticaj“, rečeno je u sindikatu.

U nameri da se što pre okonča agonija u kojoj su se našli, zaposleni će se obratiti i Agenciji za borbu protiv korupcije, Misiji OEBS u Srbiji, republičkom ombudsmanu, novinarskim udruženjima i drugim instancama.

Pored neisplaćivanja zarada, doprinosa i troškova prevoza, vlasnik RTKi nije sproveo ni dobrovoljni socijalni program, iako je u više navrata za samo dva meseca anketirao zaposlene o dobrovoljnom odlasku iz preduzeća.

Za odlazak uz socijalni program opredelila se polovina od ukupno 67 zaposlenih u RTK.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.