U trendu

Zarif zadovoljan ostvarenim napretkom na Kosovu

Šef UNMIK-a Farid Zarif ukazao je danas u obraćanju Savetu bezbednosti UN da je mnogo ostvareno na Kosovu za četiri godine dok je on bio na čelu te institucije i izrazio „oprezni optimizam“ da će se napredak nastaviti i da će se ostvariti opipljivi rezultati na dobrobit svih.

U govoru na sednici Saveta bezbednosti UN u Njujorku, na kojoj se razmatra redovan tromesečni izveštaj o radu UNMIK-a putem video linka iz Prištine, Zarif se osvrnuo na izazove koji su pred Kosovom.

On je ukazao na kašnjenje finalizacije okvira za osnivanje specijalnog suda za ratne zločine i rekao da to predstavlja razlog za zabrinutost.

Zarif je međutim naveo da je donošenje određenih formativnih akata i to što ih je predsednica Jahjaga odobrila, pokazuje spremnost Kosova da ispuni pune obaveze uspostavljanja vladavine prava.

Osvrćući se na zaštitu kulturne baštine na Kosovu, Zarif je pomenuo spor oko manastira Dečani koji preti da izazove napetosti oko tog mesta kulturne baštine.

On je ukazao da je zaštita kulturne baštine na Kosovu značajna za izgradnju poverenja i privrženosti Kosova pravdi, i da je to istovremeno i test odgovornosti institucija na Kosovu, kao i da je bitno da okvir zaštite na Kosovu bude poštovan. 

Rekao je da je dobio uveravanje premijera Kosova da revidirana verzija zakona o zaštiti kulturnih spomenika neće biti predstavljena u kosovskom parlamentu.

Zarif je naglasio „ogroman napredak koji je Priština realizovala u okviru dijaloga“ s Beogradom.

„Lideri obe strane i međunarodne zajednice sastaće se još jednom 25. avgusta i tražiti saglasnost po pitanjima gde postoje razlike i tražiti okvir o budućem uređenju srpskih opština“, rekao je Zarif.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.