U trendu

Zaštitnik gradjana: Netačna informacija o izbacivanju dece iz vrtića

Kancelarija zaštitnika gradjana saopštila je večeras da je netačna informacija vršioca dužnosti gradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu da je zaštitnik gradjana predložio da se siromačna deca izbace iz vrtića.

„Netačna je izjava v. d. gradskog sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu da je zaštitnik gradjana predložio da se siromašna deca izbace iz vrtića. Zaštitnik gradjana je uputio preporuku da se obezbedi kontinuitet i izvesnost u korišćenju usluge predškolskih ustanova, a ne da već upisana deca svake godine ponovo konkurišu“, navodi se u saopštenju.

Kancelarija zaštitnika gradjana je dodala da se „upravo zbog novih pravila koje je postavio Sekretarijat, a koja Zaštitnik gradjana osporava, ugovori zaključuju na po jednu godinu, čime je postalo neizvesno da li će dete pohadjati istu predškolsku ustanovu čak i kada roditelji redovno plaćaju“.

Preporučeno je i da se u anekse ugovora i nove ugovore unese odredba da korisnik, ukoliko ispunjava obaveze, nastavlja korišćenje usluga u narednim godinama bez ponovnog konkurisanja, dodaje se u saopštenju.

V. d. gradskog sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak izjavio je ranije danas da su dugovanja roditelja beogradskim predškolskim ustanovama smanjena ove godine za 65 miliona dinara.

„Roditelji osećaju signal grada da razumemo njihove potrebe i zbog toga mi ne pada na pamet da decu zbog neplaćenog jednog meseca izbacujemo iz vrtića“, rekao je Gak, a preneo Beoinfo.

On je istakao da je takva inicijativa potekla od predstavnika zaštitnika gradjana, ali je Sekretarijat to odbio i dodao da je tri meseca tolerancije „sasvim korektno“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.