U trendu

Zaštitnik gradjana o upotrebi maternjeg jezika u Srbiji

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić naveo je uoči sutrašnjeg Medjunarodnog dana maternjeg jezika, da je u Srbiji neophodno doneti bolji i savremeniji propis koji će preduprediti probleme pri upotrebi i očuvanju maternjeg jezika.

Pašalić je upozorio da, uprkos tome što je garantovano pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika, i dalje ima problema u svakodnevnom ostvarivanju tog prava.

Novi propis bi trebalo da uspostaviti „efikasan korektivni mehanizam“ za slučaj povrede tog garantovanog prava, bez obzira da li se radi o jeziku nacionalnih manjina ili o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Zaštitnik gradjana je kao „zabrinjavajuću činjenicu“ ocenio to što ima mladih pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji koji po završenom školovanju ne koriste srpski jezik, što je prepreka njihovoj integraciji i zapošljavanju.

S druge strane, istakao je kao značajno da pripadnici srpskog naroda tokom školovanja uče jezik svoje sredine, odnosno nacionalne manjine u lokalnim zajednicama gde jezik manjine preovladava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.