U trendu

Zaštitnik gradjana: Srbiji predstoje još teži izazovi u očuvanju slobode medija

Ove godine, u vanrednom stanju i u vreme nezabeležene zdravstvene krize, Srbiji predstoje novi i teži izazovi u očuvanju slobode medija i profesionalnog novinarstva, izjavio je povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, zaštitnik gradjana Zoran Pašalić.

Taj državni organ saopštio je da Srbija u oblasti slobode govora i izražavanja u prethodnoj godini nije zabeležila napredak, već brojna kršenja prava i ugrožavanje medijskih sloboda.

„Zaštitnik gradjana godinama unazad ukazuje na razne pritiske kojima su novinari izloženi u svom poslu, počev od teškog materijalnog položaja i nepovoljnih radnih ugovora do učestalih verbalnih i fizičkih napada, diskriminacije i diskreditovanja, pretnji i ugrožavanja njihove bezbednosti“, navodi se u saopštenju i dodaje da su samo u poslednjih mesec i po dana mediji bili izloženi dodatnim pritiscima.

Navodi se i da u periodu kada novinari tokom pandemije rade u posebno otežanim okolnostima, kao što su otežan pristup informacijama, izloženost vredjanju, seksističkim i diskriminatornim napadima na društvenim mrežama, ali i straha od mogućih posledica za napisanu reč.

„Zaštitnik gradjana poziva sve aktere u javnom prostoru da omoguće nesmetan rad novinarima, bez diskriminacije i etiketiranja, bez govora mržnje i zastrašivanja… Sloboda medija jedan je od ključnih stubova svakog demokratskog društva, koje se ne sme ugroziti, niti ograničavati“, saopšteno je.

Pašalić dodaje da bez regulisanog statusa i adekvatnih zarada nema slobodnog novinarstva i da se ta delatnost „ne može prepustiti entuzijastima, jer je isuviše ozbiljna i za gradjane značajna“.

„Ne očekujem ništa manje od nadležnih organa, kao ni od celog društva u Srbiji da poštuju zakon, da poštuju slobodu medija. Takodje očekujem da će svim medijima, kako onima sa nacionalnom pokrivenošću, tako i lokalnim, biti podjednako omogućen pristup informacijama koje su važne za pravovremeno i istinito informisanje gradjana o svim temama koji su od javnog značaja“, poručio je Pašalić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.