U trendu

Zašto su izborni listići u Vojvodini duplo skuplji?

Izborni listići na kojima će građani Vojvodine glasati za pokrajinsku skupštinu biće duplo skuplji od onih na kojima će 24. aprila svoje partije i kandidate zaokruživati birači na nivou cele države – za pokrajinski parlament koštaju 17, a za republički 8,44 dinara, pišu Večernje novosti.

Pokrajinska izborna komisija je, naime, posao štampanja i distribucije izbornog materijala poverila firmi „Stilos“, koja će te usluge naplatiti oko 29 miliona dinara, a reč je o izradi listića za oko 1,7 miliona birača.

Istovremeno, odlukom RIK, izrada materijala za 6,8 miliona građana biće plaćena Službenom glasniku oko 49 miliona dinara.

To, pišu Novosti, znači da će papirić u pokrajini koštati 17 dinara, po komadu, a onaj na ostalim biralištima 8,44 dinara.

U Službenom glasniku, koji štampa listiće za republičke izbore, nisu želeli zvanično da komentaršu razliku u cenama, a nezvanično su poručili da je nemoguće da listić u Vojvodini kosta više, piše ovaj beogradski dnevnik.

„Mi štampamo listiće sa vodenim žigom, koji se naručuje iz inostranštva što mnogo košta, a oni ( PIK) nemaju takvu obavezu“, kažu.

Takođe, dodaju, plaćaju veliko obezbeđenje i transport do biračkih mesta.

„I mi, kao i u Vojvodini, štampamo listiće na više jezika“, ukazuju iz Službenog glasnika, te navode i činjenicu da je za pokrajinske izbore prijavljeno mnogo manje lista nego za republičke izbore.

U Pokrajinskoj izbornoj komisiji tvrde da je sve urađeno po zakonu, a visinu cene objašnjavaju time da je „javnom nabavkom, pored glasačkih lista, obuhvaćen i drugi izborni materijal, što se, kako kažu, može videti iz tehničke specifikacije koja je sastavni deo konkusne dokumentacije.

Odluka o dodeli ugovora i obaveštenje o zaključenom ugovoru takođe se nalaze na ovim sajtovima, tako da je naručilac u svemu postupao u skladu sa zakonskom procedurom, tvrde u PIK za Novosti.

Međutim, u konkursnoj dokumentaciji piše da je u pitanju upravo štampanje i distribucija izbornog materijala, isto ono što radi i Službeni glasnik, zaključuju Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar