U trendu

Zatvaranje divljih deponija povećalo broj kamiona na Vinči

BEOGRAD – Direktor JKP Gradska čistoća Marko Popadić izjavio je danas da je poslednja dva dana broj kamiona koji odvoze zemlju i građevinski otpad na zvaničnu gradsku deponiji u Vinči povećan za 74 odsto i da je prihod Grada ostvaren na deponiji samo po tom osnovu uvećan za više od milion dinara.

Popadić je rekao da godišnja šteta koja je naneta Gradu Beogradu zbog otvaranja divljih deponija iznosi milione evra.

Prema njegovim rečima, Grad Beograd će danas podneti Drugom osnovnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv NN lica koja su organizivala nelegalne deponije u Beogradu.

“Ti milioni evra koje Grad nije dobijao u svoj budžet završavale su u privatnim džepovima građevinarske mafije. Zato smo zahvalni Gradu Beogradu koji je poslednjih dana zatvorio nekoliko divljih deponija među kojima je najveća na Čukaričkoj padini i to se odmah videlo po povećanom broju kamiona koji je počeo da dolazi na deponiju Vinča”, rekao je Popadić, prenosi Beoinfo.

Dodao je da će JKP Gradska čistoća dobiti na korišćenje od Grada nekoliko lokacija u drugim delovima grada za deponovanje zemlje.

“Tako ćemo omogućiti da investitori ne moraju da dovoze zemlju samo na deponiju Vinča, a da postupe po zakonu. U međuvremenu dostavili smo Sekretarijatu za urbanizam podatke o kompanijama koje deponuju iskopanu zemlju i građevinski otpad kako bi onima koje to ne rade bila uskraćena upotrebna dozvola“, navodi Popadić.

Kaže da će predložiti i izmenu propisa kako bi uslov za izdavanje upotrebne dozvole bio dokaz o kretanju građevinskog otpada.

„Investitor koji ne bude imao dokaz da su zemlja i građevinski otpad deponovani na zvaničnim deponijama neće moći da dobiju upotrebnu dozvolu”, poručio je Popadić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.