U trendu

Zatvoren vrtić Zamak na Voždovcu, potvrđen niz nepravilnosti

BEOGRAD – Prosvetna inspekcija Grada Beograda donela je danas rešenje o privremenoj zabrani rada predškolske ustanove „Zamak“ na Voždovcu, u kojoj je kamerama zabeleženo grubo, nestručno i nesavesno ophođenje prema deci.

Kako je rekao sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, inspektori su konstatovali niz nepravilnosti zbog kojih je usledila mera zatvaranja.

Gak je naveo da će predmet biti prosleđen Ministarstvu prosvete na dalje postupanje, nakon čega, kaže, očekuje da vrtić bude i trajno zatvoren.

U tom slučaju bi, prema njegovim rečima, to bilo prvo trajno zatvaranje nekog vrtića u prestonici, otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece u tim ustanovama.

Nakon završene vanredne kontrole u vrtiću „Zamak“, prosvetna inspekcija Grada Beograda konstatovala je da ustanova nema dovoljan broj vaspitača i medicinskih sestara-vaspitača za broj upisane dece.

Kako se navodi, zaposleno je četiri umesto osam vaspitača koliko bi ih moralo biti po zakonu u toj ustanovi, a nisu ni angažovani stručni saradnici, pre svega medicinska sestra-saradnik na poslovima nege i preventivne zdravstvene zaštite.

Takođe, zaposleni vaspitači nemaju položen stručni ispit, odnosno nemaju licencu za rad.

Gak je istakao da je to nedopustivo i da će insistirati da svi odgovorni budu najstrože kažnjeni, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

U sredu, 20. januara, na društvenim mrežama se pojavio snimak u kojem su deca izložena nasilju u tom privatnom vrtiću na Voždovcu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar