U trendu

Zavod: Obnovljena Zemunska trvđava

BEOGRAD – Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda saopštio je danas da su ostaci bedema Zemunske tvrđave konsolidovani i restaurirani u onoj meri koliko su postojali pouzdani podaci o njenom izgledu, a i afirmisan je jedan od najlepših vidikovaca u Beogradu.

Kako se podseća u saopštenju Zavoda, 2016. godine je urađen projekat rekonstrukcije i restauracije Zemunske tvrđave, koja je podrazumevala statičku sanaciju i obnovu obrušene jugoistočne kule i restauraciju lica bedema.

Na današnjem predstavljanju završenih radova na obnovi tvrđave rečeno je da je kroz prezentaciju kulturnog dobra prepoznat osnovni gabarit citadele, kao i njena forma i da obnova Zemunske tvrđave predstavlja čin očuvanja identiteta starog Zemuna.

Projekat rekonstrukcije i restauracije Zemunske tvrđave realizovan je u dve faze sredstvima iz različitih izvora – prvu fazu projekta finansiralo je Ministarstvo pravde, drugu Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a pomoć u realizaciji pružio je Grad Beograd i Gradska opština Zemun.

Autori projekta rekonstrukcije i restauracije Zemunske tvrđave su arhitekte Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Ljiljana Konta i Rade Mrlješ.

Direktorka Zavoda Olivera Vučković je istakla je da uz nesumnjivi turistički potencijal Zemunska tvrđava predstavlja i jedan od najranije utvrđenih kulturnih dobara.

Radovi su trajali od decembra 2018. godine do novembra 2019. godine, dodaje se u saopštenju Zavoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar