U trendu

Završen skup zbog rušenja u Savamali

Ispred Skupštine grada Beograda večeras je održan protest „Čiji grad?“ u organizaciji inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“, zbog rušenja objekata u centralnoj beogradskoj četvrti Savamali.

Skupu su prisustvovale hiljade ljudi, a u koloni koja je potom, preko Bulevara kralja Aleksandra, Beogradske ulice i Slavije krenula ka zgradi Vladi Srbije je po proceni izveštača više od 20.000 gradjana.

Oganizatori su na početku skupa rekli da ne pristaju da rušitelji objekata u Savamali prodju bez odgovornosti.

Govornici su podsetili da se inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ dve godine bori protiv „lažnih invetstiora“.

„Pitali smo za računicu za štand, za Promenadu i bahato ponašanje, ali oni su rekli da se radi o projektu od javnog značaja. Mi više ne pitamo, sada tražimo odgovornost“, rečeno je na skupu.

Dragoljub Bakić iz Akademije arhitekture apelovao je na vlasti da zaustave projekat.

„Neka se projekat vrati u okvire prava i javnog interesa, a mi imamo odgovor kako da se 700 šipova iskoristi na najbolji način“, rekao je Bakić o višemesečnom postavljanju temelja za prve stambene zgrade kraj Save.

On je dodao da Beogradu ne treba soliter kao simbol, jer su simboli jednog grada opera, balet ili bibilioteka.

„Ne trebaju nam kule i kulovi za Beograd“, rekao je Bakić.

On je rekao da „priobalje pripada svim gradjanima, a struka mora da kaže kako tamo da se gradi, a uprava da sprovodi, a ne da odlučuje sama kako da se radi“ i dodao da je „na silu u Skupštini (Srbije) jedna privatna investicija proglašena leks specijalisom za javni interes. Tu nema javnog interesa“.

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda u Beogradu, rekao je da gde nema vladavine prava, vladaju „mumije na vlasti“.

„Dok ne dobijemo ozbiljne odgovore na pitanja, gradjani će biti u strahu da i njima dodje fantomska policija na vrata“, rekao je Ivošević.

Na skupu je govorio i reditelj Janko Baljak, koji je poručio gradjanima da ne veruju u smenjivanje funkcionera.

„Ne verujte da ostavka (gradonačelnika Beograda Siniše) Malog može nešto promeniti. Nismo kompletni idioti da poverujemo da je on sam doneo odluku o rušenju objekata“, rekao je Baljak.

„Ovaj grad ponovo liči na sebe i u njemu prepoznajem duh studentskih pokreta devedesetih“, rekao je Baljak.

Luka Knežević iz inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ rekao je da je „Beograd na vodi“ „simbol nasilnog oduzimanja grada od gradjana“.

„Ostavke su prvi korak jer Beograd nije Mali“, rekao je Knežević.

Na protestu su bili i košarkaški trener Dušan Ivković, glumica Dušica Žegarac, novinarka Lila Radonjići i brojne druge ličnosti iz javnog života.

Učesnici protesta nose su transparente „Čiji grad? Naš grad!“ – što je glavna parola protesta, „Pozdrav za Nebojšu iz Beograda“, „Ko tebe bagerom, ti njega u zatvor“, a gradjani su uzvikivali „Ostavka!“, i parole protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog i premijera Aleksandra Vučića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar