U trendu

Završena sednica Skupštine

Skupština Srbije završila je večeras sednicu na čijem je dnevnom redu, izmedju ostalog, predlog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Raspravu o tom i više drugih akata, poslanici će nastaviti sutra u 10 časova.

Predlogom Zakona o sprečavanju nasilja u porodici predvidjeno je privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi nasilja, kao i koordinisanje rada i saradnja javnih tužilaštava, policije i centara za socijalni rad kroz zajedničko telo – Grupu za koordinaciju i saradnju.

Obrazlažući predlog tog zakona, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je poslanicima da je cilj da se spreči nasilje, i da se pomogne žrtvi nasilja.

Zakonom je predvidjeno izricanje hitnih mera u trajanju od 48 časova čija je svrha da se počinilac udalji od žrtve.

„Predvidjeno je da policijski službenik može, nakon što proceni razliku neposredne opasnosti od nasilja, da izrekne hitnu meru čiji je cilj da se nasilnik udalji iz stana ili mu se zabrani da kontaktira žrtvu i prilazi u trajanju od 48 časova. Svrha hitnih mera je da trenutno reše problem, odvoje nasilnika i žrtvu i spreče teže posledice po nju“, rekla je Nela Kuburović.

Ona je dodala da tužilac može da predloži produženje hitne mere za još 30 dana o čemu odlučuje sud, čime se žrtvi daje dodatno vreme da se oporavi i uredi svoj život, dok joj se paralelno pružaju mere podrške.

Ministarka je dodala da je cilj tih rešenja da se blagovremeno i delotvorno omogući bezbednost žrtvi u slučajevima kada ne postoji zakonski osnov za odredjivanje pritvora ili neka druga mera zaštite.

Poslanici dela opozicionih stranaka u Skupštini Srbije ocenili su tokom rasprave da civilni sektor nije bio dovoljno zastupljen u izradi predloga Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović ocenio je da nije dobro što je Autonomni ženski centar „isključen“ iz Radne grupe koja se bavila izradom predloga Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

„Donošenje ovog zakona je prvi korak koji je možda došao kasno jer statistika ne govori lepo o nama. Većina žena trpi nasilje iz ekonomskih razloga, a svaka treće trpi fizičko nasilje“, naveo je Božović.

On je ocenio da od kvalitetnih zakonskih rešenja koja će zaštititi žene žrtve porodičnog nasilja, zavisi „da li želimo da živimo u u društvu gradjana i gradjanki ili robova i robinja“.

Po rečima poslanice Libralno demokratske partije (LDP) Nataše Mićić, uloga civilnog sektora nije dovoljno zastupljena u predlogu zakonu.

Ona je ocenila da siromaštvo i patrijarhalni model porodice vode ka nasilju i da represivne mere nisu dovoljne.

„Prva prepreka za suzbijanje nasilja i kriminala jeste nepostojanje nezavisnog pravosudja u Srbiji“, ocenila je poslanica LDP-a.

Na dnevnom redu skupštinske sednice su i izmene Krivičnog zakonika, Predlog zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i izmene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koje je podnela Vlada Srbije.

Nastavak skupštinskog zasedanja zakazan je za sredu u 10.00 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar