U trendu

Završetak rekonstrukcije najstarijeg beogradskog reni bunara u maju

Gradski menadžer Beograda Goran Vesić najavio je danas da će radovi na revitalizaciji reni bunara na Novom Beogradu, koji su počeli u januaru, biti završeni u maju.
„Za rekonstrukciju ovog bunara izdvojili smo 97,8 miliona dinara. Tri puta je propadao tender. Četiri godine nismo uspeli da pronadjemo kompaniju koja bi ušla u ovako zahtevan posao“, rekao je novinarima Vesić nakon obilaska radova.

On je dodao da je novobeogradski bunar, sagradjen 1953. godine, najstariji i najveći od 101 postojećeg bunara reni tipa u Beogradu.

„Revitalizacija ovog bunara se vrši jer su se gvozdeni drenovi zapušili. On je davao oko 40 litara vode a nakon rekonstrukcije ponovo će davati oko 100 litara vode u sekundi, čime će postati najizdašniji bunar koji imamo u vodoizvorištu“, kazao je Vesić.

Vesić je rekao da već postoji tender za bunar u Makiškom polju, vredan oko 100 miliona dinara i da je ideja da se godišnje obnovi tri bunara.Direktor Direkcije za gradjevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović najavio je da će u Beogradu u narednih 10 godina svaka kuća imati vodovod i kanalizaciju.

„Danas jedna trećina Beograda nema kanalizaciju, te se otpadne vode izbacuju u Savu i Dunav. Napravili smo plan i za nešto više od mesec dana objavićemo koje naselje i kada dobija vodovod i kanalizaciju. Takodje idemo i u obnovu postojećih kapaciteta, koji nisu rekonstriusani više od 30 godina“, kazao je Popović.

Popović je rekao da će za taj plan biti izdvojeno 570 miliona evra, koji će biti obezbedjeni delom iz budžeta, a delom iz evropskih fondova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.