U trendu

Zbog Darvina razreĆĄenje direktora Centra za promociju nauke

Procedura za smenjivanje direktora Centra za promociju nauke Nemanje Djordjevića pokrenuta je danas zbog pisma kojim je on reagovao na nedavnu „peticiju protiv Darvina“ i zatraĆŸio adekvatan odgovor Ministarstva prosvete i nauke Srbije.

Djordjević je agenciji Beta rekao da su odlukom Vlade od 4. maja, a na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnoloĆĄkog razvoja, imenovana dva nova člana Upravnog odbora Centra, koji su „najbliĆŸi saradnici ministra Mladena Ć arčevića“.

Istovremeno, povodom debate o peticiji za reviziju izučavanja teorije evolucije, Djordjević je pismom objavljenim u listu „Politika“, zatraĆŸio zaĆĄtitu nauke od takvih inicijativa.

„ShvativĆĄi to kao čin neposluĆĄnosti, ministrovi novoimenovani predstavnici pokrenuli su proceduru za moje razreĆĄenje, otvoreno navodeći u predlogu o tome da je on motivisan pismom“, kazao je Djordjević.

Na danaơnjoj sednici je prihvaćen predlog za njegovo smenjivan je, s tri glasa za i dva glasa protiv.

Za predlog su glasali predsednik Upravnog odbora Centra Bogoljub Zečević i dva člana – posebni savetnik ministra Marko Popadić i pomoćnik ministra Aleksandar Pajić.

Protiv tog predloga glasali su članovi iz reda zaposlenih, Ivan Umeljić i Slobodan Bubnjević.

U Predlogu se navodi da je „uvidom u zvaničnu internet stranicu Centra za promociju nauke, kao i u izdanje dnevnih novina ‘Politika’ od 9. maja 2017. godine, utvrdjeno da je gospodin Nemanja Djordjević, direktor Centra za promociju nauke povodom polemike oko Darvinove teorije izneo lični stav kao stav Centra i uputio otvoreno pismo ministru nauke, prosvete i tehnoloĆĄkog razvoja gospodinu Mladenu Ć arčeviću“.

Po proceduri, ministar mora dati saglasnost na predlog o smenjivanju, kazao je Djordjević i dodao da se „nada da će se u Ministarstvu naći dovoljan broj ljudi od integriteta i da će beskompromisno stati na stranu nauke“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar