U trendu

Zbog povećanog vodostaja sve službe u pripravnosti

Obimne kiše na području Topličkog okruga podigle su vodostaj reke Toplice na granicu redovne odbrane od poplava, koja iznosi 170 centimetara, rečeno je danas u Opštinskom štabu za vanredne situacije u Prokuplju.

Komandant Štaba i predsednik opštine Prokuplje Miroljub Paunović rekao je nakon vanredne sednice Štaba da ekipe obilaze sva kritična mesta.

„U cilju zaštite stanovništva i njihove imovine, preduzeli smo preventivne mere i formirali stručne operativne timove koji su već na terenu i obilaze kritična mesta na reci Toplici i njenim pritokama“, rekao je Paunović.

Prema njegovim rečima, spremno je 1.000 džakova s peskom i sve službe stavljene su u stanje maksimalne pripravnosti, kako bi se sprečilo eventualno izlivanje vode van rečnog korita.

Zbog obilne kiše porastao je i vodostaj Zapadne Morave koja se izlila na obližnje oranice, ali domaćinstva nisu ugrožena, izjavio je ranije danas za Betu gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić.

On je rekao da je vodostaj Zapadne Morave od juče popodne do jutros porastao dva metra, odnosno 90 centimetara od kritične tačke.

„Jutros smo obišli Adu, deo priobalja Zapadne Morave u selu Adrani, gde se reka najviše izliva ugrožavajući naselja nizvodno. Reka je nadošla 90 centimetara od kritične tačke i neke oranice su već poplavljene, ali ne i domaćinstva”, rekao je Ilić koji je i komandat Štaba za vanredne situacije Kraljeva.

On je kazao da je ukoliko dodje do daljeg porasta vodostaja, sve spremno za evakuaciju stanovništva.

„Ukoliko Zapadna Morava ugrozi domaćinstva, poučeni ovogodišnjim martovskim poplavama, ljudi iz Štaba su spremni spremni da reaguju ukoliko bude bila potrebna evakuacija stanovništva“, rekao je Ilić.

Gradonačelnik Kraljeva je kazao da očekuje stabilizaciju vodostaja Zapadne Morave, jer je u gornjem toku te reke kiša prestaje da pada.

Ibar je u Kraljevu porastao za 70 centimetara i nije se izlio iz korita, a reka Ribnica koja se uliva u ovu reku, porasla je za oko metar.

Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije je saopštilo ranije danas da se putni i železnički saobraćaj u Srbiji odvija normalno i bez zastoja i da su sve nadležne službe, preduzeća i agencije iz resora tog ministarstva u pripravnosti u slučaju da dodje do izlivanja reka.

Saopšteno je da na državnim putevima prvog i dugog reda, za čije održavanje su nadležni „Putevi Srbije“, saobraćaj nesmetano funkcioniše, a preduzeća nadležna za izgradnju i održavanje puteva su uvela dežurstva.

Po podacima „Infrastrukture železnica Srbije“, od 28. aprila do 4. maja nije bilo zastoja železničkog saobraćaja zbog kiše, bujičnih voda, klizišta ili odrona.

Zbog kiše je na pruzi Požarevac-Majdanpek-Bor-Zaječar izmedju stanica Majdanpek i Mali Krvelj juče preventivno smanjena brzina vozova sa 60 na 30 kilometara na čas.

Ministarstvo navodi i da se promet na Aerodromu „Nikola Tesla“ odvija nesmetano, po redu letenja, i da su službe aerodroma u stalnom dežurstvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.