U trendu

Zeman apelovao da granice Češke obnove zajedno vojska i policija

Predsednik Češke Miloš Zeman zatražio je danas u Brnu da vlada na češke granice pošalje mešovite vojno-policijske patrole pošto je situacija oko izbeglica sada dramatičnija i da ne dopuste da izbeglice uopšte prodju u samu Češku, već da ih sa granica vrate odakle su došle.

„Ukoliko je mađarska vlada pozvala na granice armiju, Nemačka zatvorila granice sa Austrijom a i Danska je ograničila saobraćaj na granici sa Nemačkom smatram da je vreme da i mi preduzmemo iste mere. Očigledno je da sada kada trasa ne vodi iz Mađarske preko Austrije u Nemačku proći će preko Češke“, kazao je Zeman novinarima.

Češke granice bi prema rečima Zemana trebalo da čuvaju zajedno mešovite patrole vojske i policije i to tako da ilegalne imigrante zadrže još na granici da ne prođu na teritoriju Češke.

Izbeglicama treba pristupati striktno prema pravilima Šengenskog sporazuma, poštujući Dablinski sporazum i to da prema tim pravilima azil može da se zatraži samo u jednoj zemlji, gde izbeglica mora da ostane dok njegov zahtev ne bude rešen, rekao je Zeman.

„Ukoliko su uhvaćeni na granici, moraju da budu vraćeni u zemlju iz koje su došli a ne da ih držimo u izbegličkim centrima“, kazao je češki predsednik. 

Češka nije kao Nemačka suspendovala Šengenski sporazum ni obnovila granice po ugledu na Nemačku, kako je kazao šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek, za to za sada nema potrebe, a samo je pooštrila nasumične kontrole i nadzire 14 prelaza na granici sa Austrijom.

Slovački ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak demantovao je danas vesti u zapadnim medijima da je Slovačka obnovila granične kontrole po ugledu na Nemačku i objasnio  je da su samo pooštrene mere na granici sa Austrijom i Mađarskom a na granice su došla pojačanja oko 200 policajaca da kontrolišu sumnjive automobile i vozove.

Kalinjak je u Briselu rekao da zato Slovačka nije ni morala o tim merama da obaveštava Evropsku komisiju kao što je učinila Nemačka koja je privremeno suspendovala Šengen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.