I žene na selu biće obuhvaćene civilnom zaštitom

I žene na selu biće obuhvaćene obukom civilne zaštite i za postupanje u ratnim i vanrednim sitaucijama, izjavio je danas pukovnik Miodrag Savić, bivši šef civilne zaštite Srbije.

Komentarišući najave ministra odbrane Aleksandra Vulina da će sve žene do 50 godina morati da prođu obaveznu obuku za davanje prve pomoći i za postupanje u vanrednim situacijama, Savić je gostujući na Pinku podsetio da zakon predviđa vojnu obavezu za muškarce do 60 godine, a za žena do 50 godina.

„Zapostavljeno je pitanje žena na selu, a one su značajne i moraju da budu obuhvaćene sistemom obuke i naći će mesto u civilnoj zaštiti“, naveo je Savić.

On je naglasio da će koncept obuke detaljnije predstaviti ministar Vulin u narednom periodu, dodajući da će obuka biti takva da neće opterećivati radno angazovanje. Kako kaže, obuka će morati da prati i nevojne izazove, rizike i pretnje, a biće uključena i omladina. Kao primer je naveo Rusiju koja u sistemu civilne zaštite ima isti broj ljudi koliko je i u oružanim snagama.

Podsetivši da je civilna odbrana deo sistema odbrane, te da je postojala u našoj zemlji do 2006, Savić je podsetio i da je ministar odbrane Aleksandar Vulin objasnio da nije reč o militarizaciji društva, već o zakonskoj obavezi građana.

Svi građani, kako je naveo, imaju pravo i dužnost da učestvuju u civilnoj zaštiti i u skladu s tim će biti i raspoređeni na određene duyynosti, a svi koji su se obučavali za vojne zadatke mogu biti raspoređeni na vojne dužnosti.

„Odbrana zemlje je čast, obaveza i pre svega patriotski čin“, poručio je Savić.

(Tanjug)

2 komentara
  1. batamrca

    prvo neka ministar odsluzi svoje pa za nas koji smo sluzili nese biti peoblem vec to sto foliranti brinu o nrcemu a nemaju blage veze sa tim to je problem i bice uvek peoblem

  2. djubrivoje

    ja bi njih u kasarne na godinu dana da vide kako je to (znale su nas da teraju u vojsku mamicu im njihovu)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike