U trendu

Žene ne moraju u penziju pre 65. godine

Žene zaposlene u državnoj upravi, koje ove godine pune 60 godina i šest meseci, neće morati posle 12. oktobra u penziju, kako je to bilo predviđeno Zakonom o maksimalnom broju zaposlenih. U penziju će ići samo one koje to žele, dok će sve druge moći da iskoriste zakonsko pravo i na poslu ostanu do 65. godine.

Nijedna žena, dakle, zbog starosti neće moći da bude penzionisana kao višak zaposlenih.

Upravo se tako tumači saopštenje Ustavnog suda Srbije kome su se za pomoć posle donošenja ovog diskriminatorskog zakona obratili Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti i Saša Janković, zaštitnik građana. Oni su krajem septembra podneli predlog Ustavnom sudu da proglasi neustavnom, kao diskriminatornu, odredbu Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru prema kojoj ženama po sili zakona prestaje radni odnos ranije nego muškarcima. Ovakva odluka važiće sve dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku o predlogu za ocenu ustavnosti sporne odredbe zakona.

Za sada je doneta privremena mera, ali sva iskustva iz sudske prakse pokazuju da se konačna odluka suda u 99 odsto slučajeva poklapa sa privremenom merom.

Primena odredbe, kojom se propisuje zakonski osnov za prestanak radnog odnosa zbog navršenih određenih godina života, a koja se odnosi samo na žene, sporna je sa stanovišta Ustava i zabrane diskriminacije po osnovu pola, zbog čega može da ima neotklonjive štetne posledice, smatra Ustavni sud.

Ranka Savić, predsednik Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata Srbije, koja je jedan od inicijatora ove sporne odredbe Ministarstva za lokalnu samoupravu, kaže, da je ovakav stav Ustavnog suda vratio poverenje u pravdu i zakon i pokazao da svaka sudska odluka ne mora biti i politička, kao što je to slučaj s umanjenjem penzija za koju ovaj sud ne nalazi da je protivzakonita.

– Ustavni sud je potvrdio da su žene na ovaj način diskriminisane i da imaju pravo da rade do 65 godine, kako im to omogućava Zakon o radu. One koje imaju 60 godina i šest meseci stekle su uslov za penziju i to je njihova privilegija, ali ne mora biti i pravilo, a još manje zato što je neko godinama zapošljavao prekobrojne činovnike. Treba videti ko je i kako dovođen da radi u državnoj upravi i s kakvim kvalifikacijama – navodi Ranka Savić.

Odluku Ustavnog suda pozdravila je i Brankica Janković, poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti, koju je vest zatekla u Briselu na godišnjoj Skupštini evropskih tela za ravnopravnost.

– Ustavnu sud je ovakvom odlukom sprečio štetu koja je mogla nastati. Ta odluka znači da nijedan poslodavac neće moći da donese rešenje o prekidu radnog odnosa ženama koje žele da rade – rekla je Janković.

Jankovićeva očekuje da će Ustavni sud uskoro doneti i konačnu odluku o ustavnosti sporne odredbe po predlogu poverenika za zaštitu ravnopravnosti građana.

Interesantno je da je ovakvu odluku Ustavnog suda prva pozdravila Kori Udovički, ministar za lokalnu upravu koja je zakon i donela. I to uprkos tome što je predlog njenog ministarstva sud ocenio kao diskriminaciju žena zaposlenih u javnom sektoru.

(J. Petrović Stojanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.