U trendu

Žene u crnini sutra u centru Beograda povodom godišnjice početka rata u BiH

Žene u crnini sutra će stojeći u tišini u centru Beograda, obeležiti 26. godišnjicu početka rata u Bosni i Hercegovini.

Organizacija „Žene u crnom“ najavila je da one time izraziti“solidarnost, saosećanje i pijetet prema žrtvama tog rata i da „neće prestati da traže odgovornost za zločine počinjene u BiH“.

Žene u crnini sutra će u centru Beograda stojati jedan sat, od 12 do 13 časova, u Knez Mihajlovoj ulici.

U ratu u Bosni i Hercegovini je poginulo više od 97.000 ljudi, 2,2 miliona gradjana je moralo da napusti svoje domove, 20.000 hiljada žena je silovano, većim delom Bošnjakinja.

„Žene u crnom“ su ocenile da posledice rata traju i danas i da pravda nije zadovoljena i pored toga što su zločini dobili pravnu kvalifikaciju Medjunarodnog suda pravde i Medjunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Kako je navela ta organizacija, „aktuelne političke elite u regionu nastavljaju da negiraju počinjene zločine i glorifikuju počinioce zločina“, zbog čega su od vlasti u Srbiji zatražile da „prestane da destabilizuje Bosnu i Hercegovinu u sadejstvu s predsednikom RS Miloradom Dodikom“.

„Zahtevamo od vlasti Republike Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem da prihvate presude najviših medjunarodnih pravnih instanci, kao i stavove drugih medjunarodnih tela i da deluju u skladu s njima“, piše u saopštenju.

„Podsećamo da su mnogi predstavnici današnje vlasti u Srbiji, na čelu sa Aleksandrom Vučićem aktivno učestvovali i bili deo politike koja je inpisrisala i podržavala zločine i dovela do genocida na prostorima Bosne i Hercegovine“, saopštile su „Žene u crnom“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.