U trendu

Žene žrtve nasilja u Srbiji ubuduće će se LAKŠE zapošljavati

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević potpisali su danas Sporazum o saradnji koji će ženama koje su žrtve porodičnog nasilja omogućiti da brže i lakše dođu do posla.

Sporazum, naime, podrazumeva organizovanje raznih obuka za žene žrtve porodičnog nasilja, njihovu prekvalifikaciju, ali i povezivanje sa poslodavcima.

Predsednik PKS rekao je da će obuku žena organizovati komora, te da će poslodavce uputiti da na slobodna radna mesta prime žene iz Sigurne kuće.

Vesna Stanojević kaže da je saradnja sa PKS važna za žene koje borave u Sigurnoj kući i njihovu decu, te da je važno da se ohrabre i nađu posao kako bi mogle ekonomski da se osamostale.

Ona je dodala da je Zakon o sprečavanju nasilja, koji je počeo da se primenjuje 1. juna, uticao na to da nasilja bude manje.

Privredna komora Srbije već organizuje obuku, seminare, kurseve za privrednike, a Sporazum predviđa da se razgovori obave sa zenama iz Sigurne kuće kako bi se one uključile u te programe.

Ideju za uspostavljanju saradnje PKS i Sigurne kuće, inače, dao je gradski menadžer Goran Vesić, a ovaj sporazum, kako je rekao, vidi kao novu fazu u razvoju Sigurne kuće.

„Cilj je da pomognemo da štićenice Sigurne kuće dobiju posao i da tako postanu ekonomski nezavisne“, rekao je Vesić.

Inače, prema rečima gradske sekretarke za socijalnu zaštitu Nataše Stanisavljević, Grad je u protekle tri godine dao 24 miliona dinara za rad Sigurne kuće a ove je godine potpisan novi ugovor na dvadeset miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.