U trendu

Ženski tim iz Niša predstavljaće Srbiju na 17. vatrogasnoj olimpijadi u Austriji

Ženski vatrogasni tim od deset članica Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva (GDVD) iz Niša predstavljaće Srbiju na 17. vatrogasnoj olimpijadi koja će u julu biti održana u Austriji.

Desetočlana ženska ekipa vatrogasaca do jula mora da obezbedi nešto više od 2.000 evra za učešće na Olimpijadi, kao i neophodnu opremu, poput svečanih uniformi i sportske opreme.

Devojke vatrogasci ovih dana pripremaju se za učešće na olimpijadi za koje su se izborile pobedom na državnom prvenstvu na Zlatiboru, čime su se pridružile kolegama iz Vatrogasno-spasilačke brigade u Nišu, koji će takodje predstavljati Srbiju na olimpijadi u Austriji, ali u kategoriji profesionalnih vatrogasaca.

Za žensku ekipu niškog Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva ovo će biti drugo uzastopno učešće na olimpijadi, jer su učestvovale i 2013. godine, dok će za vatrogasce iz Vatrogasno-spasilačke brigade biti četvrto. Vatrogasci su sa prve tri olimpijade vratili sa dve zlatne i jednom srebrnom medaljom.

Osim što učestvuju na takmičenjima, devojke vatrogasci iz GDVD-a učestvovale su i u gašenju nekoliko požara na otvorenom i redovno dežuraju na utakmicama i drugim sportskim nadmetanjima.

Studentkinja Fakulteta zaštite na radu Branka Radenković (25) kazala je agenciji Beta da desetočlani tim čini devet studentkinja i jedna nezaposlena mama.

„Tim smo 2012. godine formirale na Fakultetu zaštite na radu, a sada su nam se pridružile i studentkinje ostalih fakulteta“, objasnila je Radenković i dodala da devojke vatrogasci okupljaju četiri do pet puta nedeljno i vežbaju „suvi napad za gašenje požara“.

Ona je rekla da je u toj takmičarskoj disciplini cilj da se za što kraće vreme spoji sistem za gašenje požara i dodala da je njenom timu za to potrebno manje od jednog minuta i da na takmičenju sekunde odredjuju pobednika.

Studentkinja Fakulteta zaštite na radu Miljana Stojiljković (25) kazala je da ona i njene koleginice angažovanjem u dobrovoljnom vatrogasnom društvu spajaju teoriju sa praksom.

„Stečeno teorijsko znanje primenjujemo u praksi, a pored toga se time ispunjava naša želja da radimo jedan human posao“, izjavila je Miljana Stojiljković.

Jedina mama u niškoj ženskoj vatrogasnoj ekipi Ana Stojadinović (29) rekla je da je za angažovanje u tom poslu motivisao suprug, koji je profesionalni vatrogasac-spasilac.

„Posao vatrogasca jeste jedan od najtežih, ali je i veoma plemenit. U našoj kući sve je znaku vatrogasaca pa će se verovatno i sin kada odraste time baviti“, rekla je Ana Stojadinović.

Devojkama vatrogascima iz Niša u priprema za takmičenje pomažu njihove kolege vatrogasci, koji i priželjkuju da ponove uspehe iz prethodnih godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.