U trendu

Zgrada Generalštaba biće srušena uprkos sanaciji od pre dve godine

Vlada Srbije odlučila je da sruši deo zgrade nekadašnjeg Generalštaba u centru Beograda, za čiju sanaciju je pre manje od dve godine platila oko 78 miliona dinara, piše danas portal Insajder.net.

Prema saznajima tog portala, za posao rušenja dela zgrade planirano je da se iz budžeta Srbije potroši 180 miliona dinara, a odluka o rušenju doneta je uprkos mišljenjima pojedinih gradjevinskih stručnjaka da za rušenjem nema potrebe.

Zgrada Generalštaba jedan je od simbola bombardovanja Srbije 1999. godine, a kako navodi taj portal Republički zavod za zaštitu spomenika kulture 2005. godine je kompleks zgrada proglasio kulturnim dobrom.

Vlada je, medjutim, izračunala da će dalje renoviranje i sanacija tog dela zgrade koštati oko 950 miliona dinara, pa je zaključeno da se ne isplati dalja sanacija, jer Ministarstvo nema raspoloživih sredstava.

Iako je odlučeno da se zgrada sruši, jer je to najjeftinija mogućnost, prema saznanjima Insajdera, vojni stručnjaci su tu odluku osporavali.

Nakon toga formirana je radna grupa na osnovu naredjenja načelnika Uprave za infrastrukturu pukovnika Milorada Djokića, koja je razmatrala navode iz mišljenja dvoje inžinjera Vojno-gradjevinskog centra.

Radna grupa je pobila zamerke svojih kolega i konstatovala da „Uprava za infrastrukturu nema nadležnost da vrši preispitivanje stavova Vlade“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.