U trendu

„Zid plača“ kosmetskih žrtava ispred britanske ambasade

BEOGRAD – U znak protesta zbog odluke Velike Britanije da u avgustu ne stavi na dnevni red SB UN temu Kosova, predstavnici Udruženja kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji danas su, ispred britanske ambasade u Beogradu, postavili „zid plača“ – panoe sa slikama ubijenih i nestalih vojnika i civila u južnoj srpskoj pokrajini.

„Zid plača“ su prvo pokušali da stave na ogradu Ambasade, ali s obzirom da ona pripada Ambasadi i predstavlja teritoriju Britanije, panoi sa slikama su postavljeni ispred ograde, između drveća na koje su pričvršćeni.

Predsednik Udruženja Simo Spasić naveo je da je očigledno britanskoj vladi malo što su izmislili genocid u Srebrenici, već su sada odlukom u vezi SB UN, kaže, udarili i porodice žrtava time što smatraju da je trenutno stanje na KiM mirno i dobro.

„Nažalost, njih ne dotiče da su Ramuš Haradinaj, Hašim Tači, Veselji, Čeku i ostali zločinci na slobodi, čak ih Velika Britanija i SAD u Briselu promovišu kao nekakve mirotvorce i humaniste“, kazao je Spasić novinarima.

Dodao je da su Britanci uspeli da isposluju da nema prava veta na tu njihovu odluku, ali da nisu sprečili porodice žrtava da danas ispred njihove Ambasade u Beogradu postave slike žrtava među kojima su Srbi, Romi, Goranaci i Albanaci, koji su ubijeni od albanskih terorista i zločinaca.

„Mi nećemo da prihvatimo da zločinci budu na slobodi, a da Velika Britanija ne da nikakvu odgovornost. Mi odgovorno tvrdimo da je Velika Britanija jedan od ključnih činilaca za našu tragediju. Oni su Kumanovskim sporazumom garantovali bezbednost svima koji su ostali na prostoru KiM, a naše porodice, koje su im verovale na reč, doživele su nakon toga otmice, masakr i pogrom“, istakao je Spasić.

Postavio je pitanje Velikoj Britaniji zašto je dozvolila da albanski teroristi u engleskim uniformama masakriraju 14 žetelaca Starog Gracka i naveo da je za sve otmice i ubistva Srba i Roma od 1999. godine najveća odgovornost britanskog KFORA.

„Oni su odgovorni za sudbine naših mučenika. Mi smo danas došli da pokažemo celom svetu da je Britanija veliki krivac za našu tragediju“, istakao je on.

Spasić je kazao da porodice zahtevaju da Specijalni sud za zločine OVK osudi komandante terorističke OVK po komandnoj odgovornosti, te da traže pravdu za žrtve.

Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica je odgovorna za sve žrtve čije su slike na „zidu plača“, počev od heroja sa Košara, pa do civila koji su kidnapovani i ubijani na KiM.

Takođe, naveo je da porodice traže da se iz pregovora Beograda i Prištine u Briselu isključe albanski zločinci i kazao da dok god oni budu pregovarali u Briselu, za srpske žrtve neće biti pravde.

„Mi jesmo za dijalog sa Albancima, ali nećemo nikakav dijalog sa albanskim zločincima. Mi tražimo da EU, Srbija i SAD pomognu i kosmetskim žrtvama, tražimo pravdu“, zaključio je Spasić.

Kako je rekao, danas okačeni „zid plača“ će ostati ispred Britanske ambasade do momenta dok se ne završi britansko predsedavanje SB UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.