U trendu

Zid u KruĆĄevcu skriva Rome ili smanjuje buku?

Postavljanje zida visokog dva metra ispred dela romskog naselja u KruĆĄevcu, za koji preduzeće „Putevi Srbije“ tvrdi da sluĆŸi da naselje zaĆĄtiti od buke vozila, izazvao je reakciju dela kruĆĄevačke javnosti koja smatra da je on podignut sa ciljem sakrivanja tog naselje i getoizacije romske manjine.

Zid dug 120 metara i visok dva metra postavljen je na trotoaru ispred dela romskog naselja „Marko Orlović“, u naselju Kolonija, izmedju dva kruĆŸna toka udaljena oko 200 metara.

NadleĆŸni tvrde da je reč o zaĆĄtiti od buke, ali pojedini gradjani smatraju da se radi o sakrivanju naselja i getoizaciji romske manjine jer bi uskoro na lokacijama preko puta trebalo da se grade trĆŸni centar i stambeni objekti, dok će se nedaleko odatle praviti i nova fabrika.

U odgovorima koje je agenciji Beta dostavilo JP „Putevi Srbije“ navedeno je da je projektnom dokumentacijom za poboljĆĄanje ukrĆĄtanja i izrada kruĆŸnog toka na drĆŸavnom putu u ulici Kneza MiloĆĄa i Bruski put predvidjena i izrada zaĆĄtitnog zida koji ima funkciju zaĆĄtite od buke.

Dodaje se da je zid debljine 25 centimetra, visine oko dva metra i duĆŸine 120 metara, sa prekidima za ulaz stanovnika naselja „Marko Orlović“.

„Predstavnici lokalne samouprave su obavestili i u nekoliko navrata razgovarali sa stanovnicima naselja ‘Marko Orlović’. Lokalna samouprava je finansirala izradu projekta a JP ‘Putevi Srbije’ je objavilo javnu nabavku za izvodjenje radova“, navedeno je u odgovorima tog preduzeća u kojima stoji i da se u Beogradu prave zaĆĄtitni zidovi od buke kod Hitne pomoći i kod Kliničko-bolničkog centra „BeĆŸanijska Kosa“.

To preduzeće, medjutim, nije odgovorilo na pitanja da li je planirana izgradnja sličnog zida na joĆĄ nekom mestu u KruĆĄevcu, odnosno ĆĄta će biti preduzeto na onim mestima u tom gradu koja su zvučno najugroĆŸenija.

MeĆĄtani naselja „Marko Orlović“ nisu bili raspoloĆŸeni da javno govore o tome ĆĄta misle o postavljanju zaĆĄtitnog zida. Pojedini su kazali da su ovih dana podneli ostavke u Mesnom odboru tog naselja, dok su drugi rekli da je jasno o čemu se radi, ali da se plaĆĄe da to javno kaĆŸu.

Povodom postavljanja zaĆĄtitnog zida ispred romskog naselja oglasio se kruĆĄevački odbor Levice Srbije koji je podsetio da je ograničenje brzine na tom kruĆŸnom toku 30 kilometra na sat, navodeći da paĆŸnju privlači to ĆĄto te „zvučne“ prepreke jedino zatvaraju romsko naselje.

„Levica Srbije oĆĄtro osudjuje svaki pokuĆĄaj marginalizacije grupe gradjana ili pojedinca, a o podizanju zida u KruĆĄevcu izvestili smo ombudsmana kao i nadleĆŸne organizacije za zaĆĄtitu ljudskih prava“, navedeno je u saopĆĄtenju kruĆĄevačke Levice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.