U trendu

Žigmanov čestitao praznik Mađara u Srbiji

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog čestitao je danas pripadnicima mađarske zajednice i njihovim institucijama praznik Mađara u Srbiji, koji se obeležava 15. marta, na dan kada je 1848. godine započela nacionalna revolucija i borba za slobodu Mađara u Austrijskom carstvu.

Kako se podseća u saopštenju tog ministarstva, reč je o prazniku kada je u Evropi i Pešti-Budimu izbila i bez krvoprolića pobedila revolucija, i „s idealima nacionalnog suvereniteta i građanske transformacije rođena je moderna parlamentarna Mađarska“.

„Stoga se 15. mart 1848. godine smatra jednim od najslavnijim dana u istoriji mađarskog naroda i njihove žudnje za slobodom, koji prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina praznuju i Mađari u Srbiji. Vlasti u Srbiji, Autonomnoj pokrajini Vojvodini i jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova, od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika, kako bi Mađari u Srbiji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije i perspektivu pripadnika svoje zajednice“, ističe se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.