U trendu

Žigmanov: U vrhu tema za razmatranje su biznis sektor i ljudska prava (VIDEO)

Biznis sektor i ljudska prava, nalaze se u vrhu predstojećih tema Saveta za praćenje primene preporuka mehanizma Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava, koji je danas održao sednicu u proširenom sastavu.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je da je Savet, posle formiranja nove vlade uključio u rad, uz ranija ministarstva, i ministarstva za privredu i građevinarstvo, Stalnu konferenciju gradova i opština, kao i Privrednu komore Srbije.

„Napravili smo iskorak napred, u prethodnom mandatu su uključeni predstavnici civilnih organizacija“, rekao Žigmanov uoči sednice Saveta, čiji je predsedavajući, kao međuresorskog tela koje prati primenu preporuka UN iz oblasti ljudskih prava.

Prema njegovim rečima, Srbija će u maju ove godine u Ženevi, pred Savetom za ljudska prava UN, predstaviti šta je uradila od prethodnog izveštaja, povodom tih preporuka.

On je naveo da će se na današnjoj sednici utvrditi i plan i dinamika rada Saveta.

Srbija je krajem decembra 2014. godine obrazovala Savet za praćenje primene preporuka mehanizama UN za ljudska prava.

Zadaci Saveta su da razmatra i prati primenu preporuka koje Srbija dobija u procesu Univerzalnog periodičnog pregleda Saveta za ljudska prava UN i preporuka ugovornih tela UN, odnosno više komiteta – za prava čoveka, eliminisanje diskriminacije žena, protiv torture, za prava deteta i drugih.

Savet, kako je navedeno prilikom osnivanja, predlaže mere za primenu dobijenih preporuka, daje mišljenja o napretku ljudskih prava u izveštajnom periodu i stručna objašnjenja o stanju ljudskih prava i rezultatima koji su ostvareni primenom preporuka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.