U trendu

Zima se ne predaje – ponovo sneg?

U Srbiji se danas očekuje pretežno oblačno vreme, mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snegom, saopštio je RHMZS.

Pre podne na severozapadu, a posle podne i u ostalim krajevima prestanak padavina i postepeno razvedravanje.

Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni, posle podne u skretanju na južni i jugoistočni.

Jutarnja temperatura od 2 stepena do 6 stepeni Celzijusa, a najviša dnevna od 10 do 15 stepeni.

U Beogradu će biti pretežno oblačno, ujutru sa kišom.

Prepodne prestanak padavina, a od sredine dana i postepeno razvedravanje.

Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni, posle podne u skretanju na jugoistočni.

Jutarnja temperatura oko 5 C, a najviša dnevna oko 14 C.

U Srbiji u nedelju toplije, u većem delu pretežno sunčano, a posle podne na severu oblačno ponegde sa slabom kišom.

Uveče na severozapadu, a tokom noći ka ponedeljku i u ponedeljak i u ostalim krajevima jače naoblačenje sa kišom, na planinama sa snegom uz zahlađenje i pojačanje severozapadnog vetra. Zatim pretežno oblačno i sveže, mestimično s kišom, na planinama sa snegom.

(Tanjug)

Ponovo sneg; Meteorolog: Zima se ne predaje

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović kaže da je sredinom naredne sedmice ponovo moguć sneg i u nižim predelima. Dodaje da krajem marta, početkom aprila izlazimo iz hladnog ranog proleća.

Nedeljko Todorović je rekao da su jutarnje temperature niske, skoro u svim mestima ujutru je mraz.

Podseća da je srednji datum padanja poslednjeg snega poslednja sedmica marta. Slična zima je bila i prošle godine, kada je bilo vrlo malo snega.

Ova zima je, ističe meteorolog, natprosečno topla, u Vojvodini i Beogradu bilo je 10 dana hladno.

Nedeljko Todorović napominje da će naredna dva-tri dana biti visoke temperature za mart, koje neće prelaziti 20 stepeni, kao što je bilo nekoliko dana u februaru.

„U nedelju lep dan, koji stepen iznad 15 stepeni, sunčano i sledeće nedelje, a od 15. do 21. nas čeka pad temperature koji će usloviti kišu i na planinama sneg. Sredinom naredne sedmice sneg je ponovo moguć i u nižim predelima. Još uvek se zima ne da, ali u blažoj varijanti“, ukazuje Todorović.

Snega trenutno ima južno od poteza od Loznice, Valjeva, Ćuprije, Zaječara. Iznad 1.000 metara palo je iznad 20 i 30 centimetara snega, na Kopaoniku ima između 70 i 80 centimetara, pa će se sneg zadržati na Kopaoniku bar do sredine aprila meseca.

„Posle 20. sledi porast temperature, ali nema izgleda da to bude značajni porast temperature, između 15 do 20 stepeni. Mart bi mogao da liči februaru a ne onom martu koji je primeren“, navodi meteorolog.

Krajem marta, početkom aprila biće i iznad 20 stepeni, tako da, kaže Todorović, izlazimo iz hladnog ranog proleća.

Ova zima je, kaže, bila jedna blaga varijanta, u Beogradu su bila samo dva-tri ledena dana. Prosečno iz bude oko 20, tako da smo ove godine, navodi meteorolog, bili pošteđeni, prenose mediji

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.