U trendu

Zima u Srbiji: Kakav će biti januar – evo šta kažu meteorolozi

Januar 2018. u Srbiji će biti nešto blaži i sa prosečnim padavinama, dok se umereni mrazevi očekuju krajem druge i tokom treće dekade meseca, najavio je Republički hidrometeorološki zavod.

Srednja minimalna temperatura vazduha u januaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2,1 Celzijusova stepena u odnosu na višegodišnji prosek, navodi se na sajtu RHMZ.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od 1,2 Celzijusova stepena.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u januaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2,0 Celzijusova stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom januara biće oko 5,8 Celzijusovih stepeni.

Mesečna suma padavina tokom januara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko četiri milimetra u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 45 milimetara.

Prema prognozi RHMZ za prvih pet dana nove godine, 1. januara će tokom većeg dela dana biti pretežno sunčano, ali će po podne i uveče na severu i zapadu, a tokom noći i u ostalim krajevima, doći do naoblačenja sa kišom, na planinama sa snegom.

Do četvrtka 4. januara vreme će biti umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Padavine će biti slabog intenziteta.

Od petka 5. januara biće suvo, uz postepeni porast temperature.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.