U trendu

Zlatna groznica kod Kuršumlije

U selima oko Lukovske Banje kod KurÅ¡umlije danas gotovo da nema meÅ¡tanina koji nije iÅ¡ao u potragu za skrivenim blagom kralja Milutina, a jedan od njih je i 70-ogodiÅ¡nji Miodrag Miletić koji je do sada, kako kaÅŸe, prekopao brda i doline.

Legende i narodna predanja o skrivenom blagu kralja Milutina i napuÅ¡teni rimski rudnici glavni su pokretači zlatne groznice u selima oko Lukovske Banje. Retko ko od meÅ¡tana Å tava, Mrče i drugih sela hoće javno da priča o potrazi za skrivenim blagom, a Miletić je agenciji Beta rekao da je od malih nogu počeo da traÅŸi blago.

„TraÅŸio sam ga dok sam čuvao stoku, joÅ¡ kao mali i joÅ¡ ga traÅŸim. Kopao sam krampom i budakom, gde god sam posumnjao da se moÅŸda nalazi“, rekao je Miletić.

Legenda kaÅŸe da je kralj Milutin u selu Å tava imao svoj letnjikovac, gde je boravio sa Simonidom. U okolini su srednjovekovni saski rudari kopali rudu izdvajali zlato, a zanatlije izradjivali nakit i druge predmete od zlata. Tu legendu potkrepljuju arheoloÅ¡ka istraÅŸivanja – pronadjeno je nekoliko topionica zlata, olova i srebra.

Miletić kaÅŸe da celo selo zna za ove podatke i da on, kao i ostali u selu, nasumice traÅŸi zlato. „Niko nema detektor ili neki drugi aparat. Ja lično traÅŸim tako Å¡to lupam nogama ili nekim predmetom o zemlju – ako odzvanja, znači neÅ¡to ima zakopano. Nailazio sam mnogo puta na takva mesta“.

Miletić je rekao da zna da su drugi pronalazili zlato, a da je on samo jednom i to „slučajno“.

„Odzvanjalo je na jednom mestu, kopao sam i otvorila se ogromna jama. Upalo mi jagnje, iÅ¡ao sam za jagnjetom, podzemnim prolazom skoro kilometar, ispod planine. NiÅ¡ta nisam naÅ¡ao tada. Ali, kada sam kopao raku u zemlji iskopao sam jedan dukat i parče zlata, moÅŸda je od zuba“, rekao je Miletić i dodao da je to sve Å¡to je pronaÅ¡ao u svom dugogodiÅ¡njem tragačkom pohodu.

Prema njegovim rečima, neki koji traşe zlato imaju i mape.

„Ovi sa strane kad dodju, donesu nekakve aparate, svuda traÅŸe. Sve je prekopano, uzduÅŸ i popreko“, naveo je Miletić.

Zlatnoj groznici je naročito doprinela zvanična potvrda geologa da u ovom kraju zaista ima zlatonosnih ruda. InÅŸenjer rudarstva Nikodin Gilić kaÅŸe da su istraÅŸivanja pokazala da ruda zlata ima u okolini Lukovske Banje, na povrÅ¡inskim slojevima u obliku kvarcnih ÅŸica, kao i u ovdaÅ¡njim rekama i potocima.

Miodrag Miletić kaÅŸe da ne ÅŸali Å¡to je ceo ÅŸivot proveo tragajući za blagom, iako ga nije pronaÅ¡ao.

„Nikada neću odustajati od potrage za blagom kralja Milutina. Sigurno ga je ovde negde sakrio, to se prenosi s kolena na koleno, joÅ¡ od njegovog doba do danas“, rekao je Miletić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.