U trendu

Zoranu Sekuliću uručen orden Legije časti

Direktoru novinske agencije Fonet Zoranu Sekuliću večeras je u Ambasadi Francuske u Beogradu uručen orden Francuske Legija časti u rangu viteza.

Ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro rekla je da je predsednik Francuske Fransoa Oland odlučio da Sekuliću uruči to visoko priznanje zbog njegovog angažovanja u službi odbrane razvoja medija i njihove nezavisnosti u Srbiji i u Evropi.

„Političkim neprijateljstvima i sukobima koji su obeshrabrili mnoge, Vi umete da se suprotstavite s mnogo lične snage, dostojanstva i hrabrosti, držeći do slobode govora kojoj ste oduvek bili verni. I u tim vremenima, vaš rad počiva na principu koji je izrazio pisac Žak Prever – ‘Kada istina nije slobodna, sloboda nije istinita'“, rekla je Kristin Moro.

Ona je navela da je Sekulić tokom karijere duže od 30 godina uspešno primenio brojne inovacije u oblasti medija i prepoznao potencijal svetskih tehnologija na polju informacija i medija i razvoju digitalnih i mudimedijalnih sadržaja, a bio je i predstavnik medijske scene Srbije prilikom kreiranja zakona koji se odnose na tu oblast. 

„Vaše aktivnosti su doprinele otvaranju Srbije ka svetu i boljem prepoznavanju Srbije u svetu. Vi doprinosite promovisanju vrednosti koje je Francuska podržavala kroz istoriju i koje smatra osnovama demokratije, a to su sloboda štampe i izražavanja“, rekla je francuska ambasadorka.

Zoran Sekulić kazao je, prilikom uručenja nagrade, da je odluka francuskog predsednika da Legiju časti dodeli novinaru iz Srbije, potvrda univerzalnog karaktera vrednosti kao što su sloboda misli, izražavanja i sloboda medija.

„Dok kriza potresa temelje evropskog mirovnog projekta ujedinjenja, Francuska pokazuje da visoki principi slobode ne smeju biti dovedeni u pitanje. Ovo priznanje shvatam kao poruku Francuske da ti principi važe za Srbiju, kao razgraničenje onoga što je slobodno ali odgovorno novinarstvo i onoga što nije“, rekao je Sekulić.

Direktor agencije Fonet dodao je da gradjani Srbije zaslužuju bolje medije i bolje novinarstvo koje je znalačko i odgovorno, kao i urednike i vlasnike koji rade u javnom interesu i ne trguju uverenjima, i zahvalio svim bivšim i sadašnjim zaposlenim radnicima Fonetaa, kao i porodici.

Na svečanosti u ambasadi Francuske prisutni su bili poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, zaštitnik gradjana Saša Janković, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gordana Predić, predstavnica OEBS-a u Srbiji zadužena za medije Gordana Janković, brojni urednici srpskih medija i ličnosti iz javnog života Srbije.

Zoran Sekulić rodjen je u Beogradu 1958. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1981, a godinu dana kasnije počeo je profesionalnu novinarsku karijeru kao saradnik u Radio Beogradu (Program 202).

Od 1983. do 1993.godine radio je kao novinar i urednik u Novinskoj agenciji Tanjug.

Zbog neslaganja sa uredjivačkom politikom Tanjuga, u jesen 1992. godine podneo je ostavku na mesto urednika političke rubrike, a u novembru sledeće godine napustio je tu agenciju. U februaru 1994. godine pokrenuo je FoNet.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.