U trendu

Zračenje pacijenata biće po svetskim standardima

Vršilac dužnosti direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić najavio je danas da će institut u petak dobiti novi akcelerator i dodao da će pacijenti zahvaljujući akceleratorima koji će stići tokom godine, biti lečeni po svetskim standardima.

„To je istorijski momenat za srpsku onkologiju i nadam se da ćemo u petak jednu novu mašinu uspeti da upakujemo u novoizgrađeni bunker. Četiri mašine će stići do juna, jula, i u Nišu i Kragujevcu“, rekao je Džodić za RTS.

Prema njegovim rečima, planira se ugradnja šest novih akceleratora.

„Tri akceleratora biće u Institutu u Beogradu, a tri u centrima u Nišu i Kragujevcu. Ove godine biće ugrađeno 10 novih akceleratora i to je praktično 14 novih mašina, više nego duplo“, ističe Radan Džodić.

Prema njegovim rečima, svetski standard u radioterapiji je jedan aparat na 250.000 stanovnika.

„Mi ćemo biti blizu toga, ali jako važno je reći da će pacijenti biti zračeni, a i sada su lečeni, po svetskim standardima“, rekao je Džodić.

Džodić je naveo da su aparati koje ima Institut već izrabljeni, jer rade u tri smene, pa se radni vek mašina brzo potroši.

Prema njegovim rečima, na dijagnostiku se u proseku čeka dva meseca, ali to ne znači da oni kojima je hitno nemaju prioritet.

Svaki centar će, uporedo sa nabavkom mašina morati da dobije i odgovarajući broj novozaposlenih radioterapeuta, fizičara nuklearnog zračenja i radiotehničara.

Novi akceleratori bi, kako je najavljivano trebalo da prepolove listu čekanje na zračenje.

Kako su mediji ranije naveli, od 33.000 pacijenata kod kojih se godišnje u Srbiji otkrije karcinom, bar svaki drugi, kako tvrde onkolozi, mora na zračenje.

Postojećih 11 mašina je malo da bi svi otpočeli terapiju bez čekanja, pa mnogi na red za zračenje stignu tek posle šest meseci. U pet radioterapijskih centara gotovo u svakom trenutku na zračenje čeka oko 2.000 obolelih od raka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.